Öisin Suomen ja Venäjän raja kuhisee elämää – riistakamera paljastaa rajan yli vaeltavat villisiat, karhut ja sudet

Riistakamera paljastaa villinä kuhisevan rajan. Kaikki vitsaukset eivät kulje vain Venäjältä Suomeen päin.

Suomen ja Venäjän rajalla käy hämärässä röhje, kun villisikalaumat kulkevat maasta toiseen sulavasti rajan yli.

”25 partiointivuoteni aikana villisikojen määrä on kasvanut valtavasti”, sanoo ylirajavartija Jarkko Eteläpää Kaakkois-Suomen rajavartiostosta Vaalimaalla.

Rajanylittäjistä myös karhu on siirtynyt pikkuhiljaa yhä etelämmäs.

”Nyt karhut ovat talviunilla, mutta kun ne heräävät, saa joka aamu olla keräämässä karhunkarvaa pois raja-aidasta”, vanhempi rajavartija Antti Kotiranta toteaa.

Partioitavaa rajaa on Kotirannan ja Eteläpään alueella noin 45 kilometriä, ja kymmenet villieläimet ylittävät sen vuorokaudessa. Suomen ja Venäjän rajaa pitkin kulkee vain kevytrakenteinen aita, joka estää kotieläimiä harhailemasta naapurimaahan.

Villieläimet pääsevät aidasta yli, ali tai läpi. Rajalla virtaavaa jäistä Vaalimaanjokea eläimet eivät talvella mielellään ylitä, mutta kesällä se ei estä kulkua.

Moni tulee Suomen puolelle syömään ja vetäytyy takaisin Venäjän asumattomalle rajavyöhykkeelle. Myös karhut viettävät usein kesät Suomessa ja matkaavat talviunille talvehtimaan Venäjälle. Molemmin puolin rajaa asuvia susien rajalaumoja on yhteensä kymmenkunta.

Rajavartijalle karhun näkeminen muutaman kymmenen metrin päästä on uran huippuhetkiä, jota Eteläpää sai odottaa 18 vuotta.

”Ahma olisi sellainen eläin, jonka vielä haluaisin nähdä”, Kotiranta toteaa.

Yhtä helposti rajan ylittävät perinteisten Suomen luonnon petojen lisäksi vieraslajit, tulokaslajit ja taudit.

Riistakamerakuvat paljastavat villisikojen öiset karkelot (juttu jatkuu kuvien jälkeen):

Villisian leviämistä yritetään Suomessa torjua, sillä se tuhoaa viljelyksiä ja voi levittää afrikkalaista sikaruttoa. Sikojen verenvuotokuumetautia esiintyy Luoteis-Venäjällä ja Virossa, Latviassa, Liettuassa ja Puolassa.

”Jos villisikakantaa halutaan tehokkaasti hallinnoida, nyt on se hetki. Jos kanta runsastuu, se ei ole enää helposti hallittavissa”, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Katja Holmala.

”Suomen sianlihanvienti loppuu sillä minuutilla, kun Suomesta löytyy ensimmäinen afrikkalaiseen sikaruttoon sairastunut eläin”, Holmala sanoo.

Taloudelliset menetykset olisivat isot, mutta sairauden leviämiseen ei tarvita edes henkitoreissaan rajan yli vaeltavaa tartunnan saanutta villisikaa.

Metsästäjä voi tuoda taudin varusteissaan vaikkapa Viron-matkalta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee myös, ettei Baltiasta tai Puolasta tuoda villisianlihaa Suomeen. Ihmiseen tauti ei tartu.

Villisikojen määrän laskeminen on hankalaa, mutta Suomessa niitä arvioidaan olevan nyt korkeintaan 3 000. Säännöllisiä havaintoja villisioista on jo Oulun korkeudella asti. Ruotsissa villisikojen määrä on istutusten ja siirtojen myötä räjähtänyt jopa 200 000 yksilöön.

Kaakkois-Suomessa on tänä vuonna kaadettu noin 500 villisikaa.

”Kartoitimme tilanteen marraskuussa. Kaadoista huolimatta kanta on kasvanut tänä vuonna”, riistapäällikkö Erkki Kiukas Suomen Riistakeskuksen Kaakkois-Suomen aluetoimistosta sanoo.

Vuosi sitten Kaakkois-Suomessa laskettiin olevan noin 700 villisikaa, tänä vuonna 900.

Kaikki rajaliikenne ei kulje vain Venäjältä Suomeen päin.

”Aina pelätään, mitä Venäjältä voi tulla Suomeen, mutta hirvieläinten imusuonissa elävä sukkulamato saattaisi levitä Suomesta Venäjälle päin”, kertoo professori Antti Oksanen Eviran tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksiköstä.

Sukkulamatoa tavataan Suomen lisäksi vain Pohjois-Amerikassa. Se tuli Suomeen 1930-luvulla valkohäntäkauriiden mukana.

Sukkulamato tulehduttaa ensin eläimen pötsin seinämän, sitten sen toukat leviävät verenkiertoon ja aikuiset hyönteiset tartuttavat taudin seuraavaan märehtijään. Kotieläimiin tai ihmisiin se ei tartu.

Myös joitain suurpetoja on Venäjän puolella vähemmän kuin Suomessa. Kun esimerkiksi Suomessa elävät nuoret ilvekset levittäytyvät, ne suuntaavat tiensä Venäjän asumattomiin erämaihin.

Lähde: Öisin Suomen ja Venäjän raja kuhisee elämää – riistakamera paljastaa rajan yli vaeltavat villisiat, karhut ja sudet – Kotimaa – Helsingin Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.