Taistelu sikaruttoa vastaan sai huolestuttavan käänteen – karhut valtasivat villisikojen ruokintapaikat itärajalla

Villisikaa metsästetään itärajalla, jotta vaarallinen sikarutto ei leviäisi Suomeen. Metsästäjien mukaan sioille tarkoitetut ruokintapaikat ovat kuitenkin muuttaneet karhun käyttäytymistä entistä uhkaavammaksi.

Taistelu sikaruttoa vastaan käydään Suomen itärajalla. Alueen villisikakanta on moninkertaistunut viime vuosien aikana ja pelko taudin kantautumisesta Suomeen saattaisi olla tuhoisaa maan sikataloudelle.

Sikaruton on arvioitu voivan aiheuttaa lähes 40 miljoonan tappiot sikataloudelle. Villisian metsästämistä onkin helpotettu tuntuvasti ja kaadetuista sioista myös on alettu maksaa tapporahaa.

Rajavyöhyke kuitenkin vaikeuttaa metsästystä, sillä koirat tuppaavat karkaamaan eläinten perässä itänaapuriin. Koska koirien käyttö on käytännössä mahdotonta, sikoja metsästetään lähinnä ruokintapaikoilta. Kaikkiruokaista villisikaa houkutellaan tähtäimeen esimerkiksi viljan, perunoiden ja maissin avulla.

Etelä-Karjalassa ruokintapaikkojen määrä on kasvanut merkittävästi kahden viime vuoden aikana. Metsästäjät kertovat, että samalla karhujen käytös on muuttunut uhkaavammaksi.

Metsästäjät: Karhut eivät pelkää kuten ennen

Eteläkarjalaisen Rautjärven metsästyspiireissä ollaan sitä mieltä, että paikallinen karhukanta on lähtenyt nousuun ruokintapaikkojen lisäännyttyä kahden viime vuoden aikana.

Metsästäjät käyttävät näyttönä riistakameroiden nappaamia kuvia, joissa karhuja kieltämättä näkyy runsaasti.

Luonnonvarakeskuksen mukaankin karhukanta on runsastumassa, mutta ei Kaakkois-Suomessa.

Metsästäjät puhuvat ”pullakarhuista”, jotka ovat tottuneet helppoon ruokaan ja ihmisen hajuun. Rautjärvellä karhut ovat metsästäjien mukaan käyneet tonkimassa navetoissa ja kylän keskustan jätesäiliöissä.

Karhu- ja villisikatihentymät ovat samoilla alueilla. Se osaltaan aiheuttaa sitä, että siat leviävät muualle. Kaikki eivät mahdu samalle alueelle, Toni Anttila Rautjärveläisestä metsästysseura Salonkävijöistä sanoo.

Kaksikymmentä vuotta karhumetsällä liikkunut Kari Salomäki kertoo, että karhut ovat käyneet tutkimassa myös hänen metsästyskoppinsa nurkkia. Hänen mukaansa karhut eivät reagoi pelotteluun ja koviin ääniin samalla tavoin kuin aiemmin.

Pari vuotta sitten olin kyttäämässä, oli hyvä kuutamoilta

Näin, että tietä myöten tulee iso sika. Se olikin karhu. Vähän aikaa annoin sen syödä ja sitten potkin seinää, että mene pois siitä.

Sepä ei lähtenyt mihinkään siitä, nousi kahdelle jalalle vaan. Vähän nosti niskakarvat pystyyn, kun lähdin kävelemään pois sieltä, Salomäki muistelee.

Lähde: Taistelu sikaruttoa vastaan sai huolestuttavan käänteen – karhut valtasivat villisikojen ruokintapaikat itärajalla | Yle Uutiset | yle.fi

Advertisements
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s