Suurpetoasiantuntija: Poliisin hätätiedotus vaeltavasta karhusta ylimitoitettua – ”Eivät ne jää samalle alueelle pyörimään”

Itä-Uudenmaan poliisi tiedotti tiistaina karhusta, joka oli liikkunut Hyvinkäällä 3-tien Hyyppärän risteyksen ja Talvisillan paikkeilla aamukuuden jälkeen.

Poliisi pyysi yleisöä ilmoittamaan yleiseen hätänumeroon mahdollisista uusista havainnoista ja välttämään suoraa kontaktia karhuun.

Havainto tuli 130-tien tuntumasta Hyyppärästä. Samana päivänä ilmoitettiin karhuhavainto myös Mäntsälästä. Siellä karhua karkotettiin pois taajama-alueen läheltä.

Suomen luonnonsuojeluliiton suurpetoasiantuntija Riku Lumiaro toteaa, että karhuhavainnot touko-kesäkuussa ovat täysin normaaleja. Silloin liikuvat yksinäiset nuoret uroskarhut, jotka etsivät kumppania.

Ne voivat eksyä asuinalueen lähelle. Silloinkin karhu pyrkii menemään metsään piiloon.

Eivät ne jää samalle alueelle pyörimään

Aikaisempina vuosina Etelä-Suomessa on tehty vastaavia havaintoja Porvoosta. Keravalla karhu jäi jopa junan alle. Hangossakin on nähty karhu.

Lumiaron mukaan Suomessa karhuihin liittyy ylireagointia. Poliisi lähetti aiemmin jopa vaaratiedotteet radiossa ja tv:ssä karhusta. Nyt siitä on onneksi luovuttu.

Ei karhusta tarvitse ilmoittaa hätäkeskukseen kuin silloin, jos sen näkee satunnaisesti asutusalueella. Muulloin riittää ilmoitus petoyhdyshenkilölle.

Lumiaron mukaan karhu on vaarallinen äärimmäisen harvoin, lähinnä silloin, jos sillä on pennut mukana, tai jos se on haavoittunut.

Joskus karhusta tulee häirikkö

Viimeksi Porvoossa jouduttiin ampumaan häirikkökarhu kolmisen vuotta sitten. Oli huono marjasyksy. Nuori karhu ryhtyi käymään omenavarkaissa.

Vuodessa ammutaan 1-5 karhua, jotka aiheuttavat häiriötä.

Kaikkiaan viime vuonna Suomessa metsästettiin 179 karhua, joista 69 poroalueella. Karhukanta on yritetty pitää 1300-1500:ssa. Karhu on nykyisin silmälläpidettävä laji. Sitä metsästetään, jotta se pysyisi ihmisarkana.

Lähde: Suurpetoasiantuntija: Poliisin hätätiedotus vaeltavasta karhusta ylimitoitettua – ”Eivät ne jää samalle alueelle pyörimään” | Aamuposti

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.