Ruotsin metsästys historia – Svensk viltexplosion skildras i bok | Jakt & Jägare

De senaste 50 åren har flera viltarter haft en explosionsartad utveckling i Sverige. Det handlar bland annat om däggdjur som hjort, rådjur vildsvin och bäver, men främst älgstammens comeback.

Det är ett 20-tal forskare och olika viltexperter som medverkar i en bok som den svenska jaktens historia.

Från att ha varit på gränsen till utrotning kring 1800-talet, på grund av laglig och illegal jakt, har älgen och rådjuret haft en stark ökning. Det har skett bland annat på grund av begränsad jakt och bättre tillgång till föda, rapporterar Ekot på Sveriges Radio.

Det blev närmare 400 000 älgar

Från att ha räknats i några tusen växte älgstammen till uppåt 400 000 djur i Sverige.

Kjell Danell, professor emeritus i viltekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet och redaktör för den kommande boken, ser det låga antalet djur på 1800-talet, som ett uttryck för dålig viltförvaltning. Det sköts för många älgar och rådjur helt enkelt.

Dels var det för att man behövde mat, det var ont om mat, dels för att det var ett lätt byte att komma över, förklarar han för Sveriges Radio.

Även antalet rådjur ökade

Även antalet rådjur fick en dramatisk ökning när viltförvaltningen började verka efter utrotningshoten på 1800-talet.

Tillgången på foder för älgarna med trädplantor i skogsbruket var också en del i älgstammens succé.Att dagens viltvårdare i flera olika områden inte alls har lika många älgar och rådjur i jaktmarkerna är en annan historia om nya förändringar i modern tid.

Kommande prövningar för viltvårdare

Viltförvaltningens nuvarande och kommande prövningar handlar även om olika konflikter.

Vildsvinens och hjortarnas härjningar i grödor, älgarnas betesskador som drabbar skogsägare och de stora rovdjurens påverkan, både på viltstammarnas storlek och möjligheterna till löshundsjakt och tamdjurshållning, är inslag som kommer att ge nya kapitel när den svenska jaktens historia ska skildras i framtiden.

Lähde: Svensk viltexplosion skildras i bok

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.