Löysitkö maa- tai merikotkan pesän? – Luvassa 100 euron löytöpalkkio

Metsähallitus lupaa maksaa löytöpalkkion, mikäli heille ilmoitetaan aiemmin tuntematon maakotkan tai Pohjois-Suomessa sijaitseva merikotkan pesä. Ilmoittajalle maksetaan aiemmin rekisteröimättömästä pesästä 100 euroa.

Etelämpää Suomesta löydettyjen merikotkien pesistä löytöpalkkiota ei makseta.

Metsähallitus tarkastaa maakotkien porotaloudelle aiheuttamisen vahinkojen korvausjärjestelmän mukaisesti vuosittain tunnetut maakotkan pesät ja etsii uusia pesiä. Lisäksi Metsähallitus hoitaa merikotkaseurantaa Pohjois-Suomessa.

Pesiä etsivät Metsähallituksen henkilökunta ja vapaaehtoiset pesätarkastajat, mutta lisäksi tarvitaan muiden maastossa liikkujien apua.

Lähes kaikissa tunnetuissa pesissä on numeroitu pesäkyltti, mutta myös muutama tunnettu pesä on kuitenkin ilman kylttiä, tiedotteessa kerrotaan.

Metsähallitus kertoo tarkastavansa pesät ennen palkkion maksamista.

Maakotkan pesä sijaitsee yleensä puunrungon puolivälin yläpuolella, joskus lähes latvassa. Uusi pesä ei ole juuri haukan pesää isompi, mutta siinä on aina vahvempia oksia. Pesäoksat saattavat olla jopa useita senttejä paksuja, kun taas haukan pesässä ei juuri ole sormenvahvuutta paksumpia oksia.

Merikotkakin pesii yleensä puun latvukseen, ja sen pesä on rakennettu kuivista oksista ja siinä voi olla lisäksi muuan tuore oksa. Sekä maakotka että merikotka voivat pesiä kerran valitsemassaan puussa useita vuosia. Pesäaineksista saattaa muodostua vähitellen satojen kilojen painoinen risurakennelma.

Jos linnut eivät ole paikalla, saattaa pesien tunnistaminen olla vaikeaa, ja siksi kaikki vähänkin mietityttävät pesät kannattaa ilmoittaa, Metsähallitus vinkkaa tiedotteessaan.

Pesäilmoituksesta tulisi selvitä löytäjän nimi ja yhteystiedot, pesän sijaintikunta ja paikannimi sekä mahdollisimman tarkka sijaintitieto (koordinaatit).

Lähde: Löysitkö maa- tai merikotkan pesän? Luvassa 100 euron löytöpalkkio | Helsingin Uutiset

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.