Kymijoen nahkiaisen sesonki on lyhyt ja savuinen – Langinkosken keisarillisen kalastusmajan savustusuunilla

Kotkalaisen Hannu Langin nahkiaisten savustusuunilla Kymijokivarressa on komeat perinteet. Uuni muurattiin jo Langinkosken keisarillisen kalastusmajan alkuperäistä isäntää keisari Aleksanteri III:tta varten, ja savustettua syysherkkua vietiin myös Pietariin.

Nahkiaisen sesonki on lyhyt

Ensin poltetaan koivua ja lopuksi leppää. Sokeria savustuksessa käyttävät vain tumpelot, kyllä väritys nahkiaisen pintaan tulee aivan muutoin, Hannu Lanki esittelee. Yhden uunillisen kypsentäminen kestää 10—15 minuuttia.

Nahkiaisen sesonki on lyhyt. Lanki pesee merrasta nostetut leuattomat kalat useammalla vedellä ja pyyhkii niille luontaisen limapeitteen pois. Kalat suolataan karkealla suolalla myllyssä pyörittämällä. Suolamyllytyksessä nahkiaiset kuolevat ja ovat käsittelyn jälkeen verettömiä.

Langin näkemyksen mukaan ei sähköuunissa paistettuja, päiväkausia säilytettyjä nahkiaisia voi pitää ollenkaan samana asiana kuin perinteisestä savustusuunista tullutta herkkua.

Tämä sulaa suussa, Lanki kuvailee.

Nahkiaisen poikanen kasvaa toukkana joessa 4—5 vuotta, ja aikuinen kala elää 1—3 vuotta meressä ennen nousuaan keväällä taas jokeen kutemaan.

Nahkiainen ei ole jokiuskollinen, toisin kuin lohikaloihin kuuluvat vaelluskalat. Kutu tapahtuu keväällä ja pyyntikausi on syksyllä.

Lähde: Kymijoen nahkiaisen sesonki on lyhyt ja savuinen | Kymen Sanomat

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.