Brunstuppehållet kvar i Jämtland

Länsstyrelsen i Jämtland gick på jägarsidans linje och behåller brunstuppehållet under älgjakten, trots att representanterna för rennäringen och skogsbruket i viltförvaltningsdelegationen yrkat på slopat uppehåll i flera områden.

Att ha ett uppehåll för älgjakten efter 25 september och börja jaga älg igen den 9 oktober är helt rätt, anser Lasse Lignell som är ordförande för Jägarnas Riksförbund (JRF) i distriktet Jämtland-Härjedalen.

Av etiska skäl ska det inte jagas älg under brunsten, fastslår han om jakttiderna för licensområden och älgskötselområden jaktåret 2107/2018.

Länsstyrelsen har även beslutat om att ha kvar brunstuppehållet jaktåret 2018/2019.

Skogsbrukets representanter i delegationen anser att det är större chans att avskjutningsmålen uppfylls om älgjakt även tillåts under brunstuppehållet.

Kan mildra betesskadorna

Uppehållet är under en attraktiv jaktperiod och det behövs jagas då för att mildra älgarnas betesskador på ungtallsplantor. Senare på säsongen kommer kyla och snö som gör älgjakten svårare och mindre attraktiv, tycker skogsägarna.

Renskötarna i sin tur pekar på att de har mer tid över för älgjakt under brunstuppehållet och att det kan ge effektivare jakt.

Vill beakta etikfrågan

Länsstyrelsen motiverar brunstuppehållet med att problemen med skogsskador är möjliga att lösa under ordinarie jakttider och att även etikfrågan måste beaktas.

”Forskning har visat att det inte går att utesluta att jakten har en påverkan på älgens reproduktion. Detta gäller även för renbetesfjällen”, skriver länsstyrelsen i beslutet om tiderna för älgjakt i länet.

Ser hellre fyllda kalvkvoter

Lasse Lignell tycker det är bättre att styra avskjutningsmålen för att dämpa betesskadorna i skogen.

Skjut bort kalvarna först och främst redan i början av älgjakten och inför tjurförbud om inte kalvkvoten fylls, uppmanar han.
I Norrbotten är däremot JRF helt för att länsstyrelsen slopat brunstuppehållet i länet.

Jakt & Jägare skrev om det här:
Skillnaden mellan JRF-distrikten i synen på lämpliga tider för älgjakt är inte något Lasse Lignell vill djuploda. Han vill hellre prata om att ändra tiderna för björnjakten.

Vill flytta björnjaktsstarten till september

Det är för varmt att jaga björn i augusti, både för hundar, människor och köttet, konstaterar Lasse Lignell som inte heller gillar att björnjakten i augusti kommersialiserats.

Då är det bättre att flytta starten för björnjakten till början av älgjakten från och med den 4 september. Då är det mer hundar och jägare ute, som även de kan få en chans att jaga björn, säger han.

Dessutom ger björnjakt under älgjakten chans att komma åt de björnar som spridit sig när det är mer folk och hundar ute, tillägger JRF-basen för Jämtland-Härjedalen.

JRF-distriktet kommer att träffa länsstyrelsen för att försöka få gehör för björnjakt under älgjakten.

Vi kan väl ha björnjakt på försök i september och se utfallet, föreslår Lasse Lignell.

Lähde: Brunstuppehållet kvar i Jämtland

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.