Borreliaa vastaan ei voi rokottaa, mutta siihen tepsii antibiootti – hoitamattomana voi aiheuttaa vakavia hermovaurioita

Toinen punkkien aiheuttama tartunta, borrelioosi, on paljon puutiaisaivokuumetta yleisempi.

Borrelia-bakteeria vastaan ei ole rokotetta. Se on kuitenkin puutiaisaivokuumetta helpompi hoidettava, sanoo avohoidon ylilääkäri Esa Ruuskasen Itä-Savon sairaanhoitopiiristä.

Borrelioositartunta vaatii yleensä, että punkki on kiinnittyneenä yön yli. Siispä tarkalla punkkisyynillä tartunta pääsee syntymään vain harvoin. Punkki on poistettava kokonaisuudessaan.

Purema-aluetta on tarkasteltava yhdestä kahteen viikkoa.

Jos vielä viikon tai parin päästä punkin poistamisesta purenta-alueella näkyy punainen suurehko ihottumaläntti, on hakeuduttava hoitoon.

Antibioottikuurilla vakavia jälkiseuraamuksia ei pääse syntymään.
Hoitoon ei kannata hakeutua viikon sisällä puremisesta, sillä silloin tartuntaa ei pystytä toteamaan eikä kuuria aloittamaan.

Hoitamaton borrelioosi voi aiheuttaa muun muassa vakavia hermovaurioita.

Etelä-Savossa punkkien aiheuttamat puutiaisaivokuumetapaukset ovat äärimmäisen harvinaisia. THL:n mukaan maakunnassa oleskelevan ei ole tarvetta ottaa tulehdukselta suojaavaa TBE-rokotetta.

Sen sijaan borrelioosiin sairastuminen on hyvinkin mahdollista. Ruuskasen mukaan borrelioositartuntoja on Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella parisenkymmentä kesää kohden.

Lähde: Borreliaa vastaan ei voi rokottaa, mutta siihen tepsii antibiootti | Itä-Savo

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.