Tornionjoen lohikuolemien taustalla useita syitä – kolmessa vuodessa kuollut tuhansia lohia

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran yhteisesti julkaisemasta raportista.

Selvityksen mukaan yleisin löydös lohilla olivat eri syistä johtuneet ihohaavat, mutta tavallisia olivat myös ihoverenvuodot ja pinnalliset ihotulehdukset. Elintarviketurvallisuusviraston mukaan löydöksien merkityksen arvioiminen vaatii lisätutkimuksia.

– Nämä ihovauriot ovat ne muutokset, joita sairaista lohista on havaittu, sisäelinmuutoksia niissä ei ole havaittu juuri ollenkaan. Sikäli tietenkin on hyvä, että varsinaisia tunnettuja kalojen kulkutauteja ei ole todettu, sanoo erikoistutkija Perttu Koski Evirasta.

Tutkimustyössä toteutettiin laaja havainnointi ja näytteenotto kesän 2016 aikana, jotta saatiin aikaisempaa parempi kuva kesien 2014 – 2016 tapahtumista ja lohikuolleisuuden syistä.

Perttu Kosken mukaan hylkeiden ja kalastusvälineiden sekä muiden tekijöiden aiheuttamat vauriot ovat lisänneet lohien sairastuneisuutta, kuten ihoinfektioita.

Lisäksi tutkimukset osoittivat, että herpes- ja iridoviruksia voidaan löytää lohista, joilla oli ihoverenvuotoja.

Nämä virukset saattavat aiheuttaa todettujen oireiden kaltaisia muutoksia. Vuoden 2016 tilanne Tornionjoella oli kahta aikaisempaa vuotta parempi. Löydöksien merkityksen arvioiminen vaatii kuitenkin lisätutkimuksia.

Kudostutkimukset osoittivat, ettei ulcerative dermal necrosis (UDN) -tauti vaikuttanut merkittävästi ihovaurioihin tai kuolleisuuteen vuonna 2016.

Sen sijaan löydettiin aikaisemmin tuntemattomia ihon mikroskooppisia muutoksia. Lohien nousun jälkeen, syksyllä kalojen kutuaikaan tehdyissä näytteentotoissa todettiin normaalisti kudussa rasittuneilla emokaloilla runsaasti sieni-infektioita.

Lohikuolleisuutta selvitettiin ottamalla näytteitä noin 130 lohesta. Vuosina 2014-2016 Tornionjoesta on löytynyt arviolta ainakin 4000 kuollutta lohta.

Lähde: Tornionjoen lohikuolemien taustalla useita syitä – kolmessa vuodessa kuollut tuhansia lohia | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.