Laippa kutsuu tutustumaan ikivanhaan metsään Tukkilaisten reitillä – Sappeenvuorentie 200

Millaista elämä Sappeenvuoren rinteillä oli ennen matkailukeskusta? Tai ennen metsäkoneiden aikaa? Miten Jylhänkirkosta on tullut pyhä paikka?

Tämänkertainen Laipan kevätretki tehdään Sappeenvuoren rinteille ja samalla vuoren pitkään historiaan, Timo Niemisen johdolla tietenkin.

Reitin varrella avautuvat vähitellen vuoren vanhat salaisuudet ja pyhät ja arkipäiväiset tarinat. Tämän kevään retki on järjestyksessä 20.

Retkelle lähdetään lauantaina 6. toukokuuta noin kello 9.15.

Kokoontuminen on Sappeen matkailukeskuksen parkkipaikalla osoittessa Sappeenvuorentie 200, jonne kimppakyydit Pälkäneen kunnanviraston parkkipaikalta lähtevät kello 8.30. Paikalle löytää seuraamalla matkailukeskuksen opasteita.

Mukaan kannattaa varata omat eväät, säänmukaiset vaatteet ja jalkineiksi vaelluskengät tai kumisaappaat.

Reitti kulkee pääasiassa polkuja pitkin, mutta hetkittäin taitetaan myös polutonta taivalta.

Tukkilaisten reiteillä

Kevätretken reitti kulkee noin 100 vuotta vanhan metsän kautta, jossa on vielä nähtävissä vanha talvitien paikka. Talviteitä, joita nykyään nimitetään polanteiksi, käytettiin puutavaran ajoon Laipasta ennen kuin kesäteitä oli rakennettu.

Ne kulkivat jäätyneiden soiden, järvien ja notkelmien läpi, jotta hevosten ei tarvinnut kiskoa kuormia jyrkissä ylämäissä. Talviteiden lisäksi puutavaran kuljetuksessa käytettiin jopa purouittoa, tietää Timo Nieminen.

Reitti johtaa Vuorilammen rantaan, josta noustaan Jylhänkirkkoon, luonnon muotoilemaan ”kivikirkkoon”, jossa perimätiedon mukaan on pidetty jumalanpalveluksia ainakin isonvihan aikaan.

Evästauko pidetään Jylhän laavulla, jonne viritetään myös makkaranuotio. Retken lopuksi noustaan vuoren huipulle, josta kirkkaalla ilmalla näkee yli Laipanmaan.

Jos kesä vähän riennättäisi tuloaan, voisimme nähdä kaakkurin, kalasääksen tai hiirihaukan lentämässä tutuilla pesintäalueillaan. Kauniilla ilmalla kiikarista voisi olla hyötyä, Timo Nieminen sanoo.

Reitin kokonaispituus on noin neljä kilometriä. Aikaa kaikkineen kuluu muutamia tunteja. Paluu Onkkaalaan tapahtuu noin kello 13-14.

Lähde: Laippa kutsuu tutustumaan ikivanhaan metsään – Sydän-Hämeen Lehti

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.