Kalastuksen alamittarajat voivat johtaa kalojen koon pienenemiseen – heikentää kalojen kykyä sopeutua ympäristön muutoksiin

Isojen kalayksilöiden kalastaminen saattaa sukupolvien saatossa johtaa kalojen koon evolutiiviseen pienenemiseen, käy ilmi Turun yliopistossa tehdystä tutkimuksesta. Lisäksi kalastus uhkaa myös kalakantojen monimuotoisuutta.

Tutkimus osoittaa, että kookkaiden yksilöiden poistaminen muokkaa kaloista ikään kuin toistensa kopioita, mikä saattaa heikentää kalojen kykyä sopeutua ympäristön ja ilmaston muutoksiin.

Esimerkiksi alamittarajoitukset ohjaavat kalastuksen suurikokoisiin kaloihin. Esimerkiksi Saaristomerellä kuhat ovat pienentyneet ja niiden sukukypsyys aikaistunut voimakkaan kalastuksen vuoksi.

Kalojen koon pienenemisen lisäksi kalastuksella saattaa olla vaikutusta myös kalakannassa esiintyvään vaihteluun kasvussa ja koossa yksilöiden välillä. Tämän kaltaisen monimuotoisuuden säilyttäminen luonnossa on hyvin tärkeää, sillä se auttaa eläimiä sopeutumaan alati muuttuvaan ympäristöön, kertoo tutkijatohtori Silva Uusi-Heikkilä Turun yliopistosta.

Jos kaloille on tarjolla heikosti ravintoa, hitaasti kasvavat yksilöt selviytyvät paremmin, kun taas nopeasti kasvavat yksilöt nälkiintyvät. Siksi on hyödyllistä, että populaatiossa esiintyy eri tavoin kasvavia yksilöitä, jotta ainakin osa niistä selviytyy ympäristöolosuhteiden muuttuessa.

Lähde: Kalastuksen alamittarajat voivat johtaa kalojen koon pienenemiseen

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.