”Hätkähdyttävä viesti tuhansien vuosien takaa” – retkeilijä löysi sattumalta kivikautisen kalliomaalauksen

Anssi Toivanen löysi ennestään tuntemattoman kalliomaalauksen helmikuussa. Hämmästyksekseen hän löysi parin viikon päästä vielä toisenkin.

Sinä helmikuisena päivänä kun Anssi Toivanen lähti Unnukka-järven saarta tutkimaan, hänellä ei ollut mielessä muinaisten kalliomaalausten etsiminen.

Satunnainen retkuilija-blogia pitävä leppävirtalaismies oli menossa etsimään luolaa. Hän oli löytänyt paikannimikortistosta kotikunnastaan vanhan perimätiedon, jossa kerrottiin Pöyhönsaaren Karhuvuoressa olevasta luolasta.

Luolaa ei löytynyt. Karhuvuoren etelärinteillä oli kuitenkin komeita jyrkkiä seinämiä. Toivanen oli ottanut tavaksi tutkia seinämät mahdollisten kalliomaalausten varalta.

Hän oli aikaisemminkin löytänyt kalliomaalausten jälkiä tai kuvioita, jotka näyttivät maalauksilta.

Monesti asiantuntijoilta oli tullut vastaus, että kyse oli vain luonnon omista väreistä. Tai sitten maalauksista oli säilynyt nykyaikaan vain punaisia läikkiä.

Nyt oli toisin. Kun Toivanen kiipesi Karhuvuoren etelärinteen ylimmälle tasanteelle, hän huomasi kallion kolossa punaisen läikän.

Hän otti siitä valokuvia. Sitten hän laskeutui alemmalle jyrkänteelle, jotta saisi koko kohteen kuvattua. Silloin Toivanen hämmästyi todella.

Katsoin että ei, täällähän on enemmänkin!

Alemmalla jyrkänteellä oli toinen maalaus ja sen osana punainen ihmishahmo. Se oli kuin tikku-ukko, jonka toisessa kädessä näytti olevan jokin kaareva esine, ehkä jousi. Tai sitten se oli osa viereistä, muuten tuhoutunutta kuvaa.

Hihkuinpa melkein innosta, hän tunnustaa jälkeenpäin.

Kaikkiaan maalaus oli Toivasen arvion mukaan parin neliömetrin laajuinen. Ihmishahmo oli korkeudeltaan noin 30 senttimetriä. Tämän artikkelin pääkuvana näet hahmosta kuvan, jossa punaista väriä on korostettu.

”Nyt olet tainnut löytää jotakin”

Pian löydön jälkeen Toivanen lähetti jälleen valokuvat arkeologille.

Sieltä vastattiin, että nyt olet tainnut löytää jotakin, hän muistelee.

Arkeologit vahvistivat, että kyseessä on  kivikautinen kalliomaalaus. Sen syntyajaksi määritettiin 5200–3900 eaa. sen perusteella, minkä verran vedenpinnan on arvioitu laskeneen.

Teorian mukaan ihmiset ovat tehneet kuvat punamultavärillä veneestä tai jäältä. Veden pinnan on arvioitu olleen kivikaudella hiukan alempana kuin mistä maalaukset nyt löytyivät.

Kalliolle on ollut vesiltä hyvä näkymä.

Maalauksen ajoittaminen on kuitenkin hyvin vaikeaa.

Toivasen löytö on harvinaisuus. Pohjois-Savosta tiedettiin ennestään vain yksi ainoa ihmishahmoa esittävä kalliomaalaus, Rautalammin Toussunlinnasta.

Lähde: ”Hätkähdyttävä viesti tuhansien vuosien takaa” – retkeilijä löysi sattumalta kivikautisen kalliomaalauksen | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.