Pitkän talven päättyminen on viimein käsillä – monin paikoin lunta vielä yli puolen metrin kinos

Ihan puoleen vuoteen ei talvi taida venyä, vaikka varmaa ei sen päättyminen vielä vapun aikoihin ollut.

Meteorologien määrittelemä keväthän alkaa, kun vuorokauden keskilämpö kohoaa pysyvästi plussan puolelle.

Vuosi sitten niin kävi jo maaliskuun 27. päivänä, toissa vuonna huhtikuun alussa ja vuonna 2014 huhtikuun 11. päivänä.

Pitkän ajan keskiarvon mukaan kevät on alkanut näillä seuduin huhtikuun viidennen ja viiden­nen­toista päivän välillä.

Laajassa kunnassa erot ovat selviä, toisaalla haravoidaan pihoja ja toisella laidalla hiihdellään.

Viimeisiään talvi, joka alkoi Pudasjärvellä loka-marraskuun vaihteessa, nyt vetelee. Tämä viimeinen talvikuukausi lienee selvästi normaalia kylmempi, muut talvi­kuu­kaudet ovat olleetkin tavallista leudompia.

Kylmimmillään talvi käväisi loppiaisen alla, kun pakkasta oli virallisen mittauksen mukaan -34 astetta. Muuten ei juuri -30 asteen rajaa alitettu.

Jokaiselle talven kuukaudelle osui jaksoja, jolloin lämmintä oli reilusti, esimerkiksi maaliskuun lopulla + 6.5 astetta. Tuona samaisena päivänä koettiin Sarakylän – Syötekylän alueella tuiki harvinainen talviukkonen.

Lunta oli eniten maaliskuulla, silloin Pudasjärven sääasemalla mitattiin 80 sentin kerros. Paljoa se ei ole huvennut vieläkään, perjan­tai­aamun lukema oli 64 cm. Tiistaina, 2.5. sitä oli vielä 59 senttiä.

Saman verran lunta oli Sarakylän sadeasemalla, Jaurak­ka­järven sadeaseman mittari näytti tasan puolen metrin kerrosta. Taivalkosken sääaseman lukema oli 77 cm, Ranuan peräti 89.

Syötekylässä ei ole virallista lumimittausta, mutta epävi­ral­listen mittatikkujen mukaan perjantaina lunta oli vielä reilu yli metri. Talvi­kuu­kau­sista helmikuu oli harvinaisen kuiva, sadetta tuli Pudasjärven mittarin mukaan vain 12 milliä.

Lähde: Pitkän talven päättyminen on viimein käsillä – monin paikoin lunta vielä yli puolen metrin kinos | Iijokiseudun paikallisuutisia – Pudasjärvi ja Taivalkoski

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.