Tulevatko koppelot useinkin ihmisten ilmoille?

Perjantaina aamupäivällä Luopioisten kirkonkylällä asioineet ihmiset hieraisivat useampaankin kertaan silmiään, kun koppelo eli naaraspuolinen metso asteli tyynen rauhallisesti keskellä kylää.

Sillä ei näyttänyt olevan minkäänlaista kiirettä pois ihmisten ilmoilta.

Metsoukot ja koppelot kohtaavat soitimella keväällä.

Sitten naaraat poistuvat pesimispuuhiin toukokuun alkupuolella. Yleensä niin sanotut hullut metsot ovat ukkometsoja.

Aika harvoin kysymys on koppelosta. Ukkometsojen ”hulluutta” on selitetty normaalin soitimen häiriintymisellä. Tämä johtuu metsokannan vähentymisestä ja sopivien soidinpaikkojen tuhoutumisesta tehometsätalouden vuoksi.

Soidinpaikkoja on vähän, ja lisäksi riittävän laajat yhtenäiset metsäalueet ovat katoamassa. Pirkanmaalaisilla parhailla soidinpaikoilla saattaa käydä vain viisi metsoukkoa.

Metsoukot eivät löydä naaraita ja toisin päin.

Tämä synnyttää sitten tätä vääristynyttä käyttäytymistä, jossa soidin ja muu käyttäytyminen kohdistuu sijaistoimintana esimerkiksi ihmiseen tai vaikkapa mustaan saappaaseen.

Metsoukoilla vinoutunutta käyttäytymistä synnyttää myös ylikorkea testosteronitaso. Myös koppeloille voi syntyä sijaistoimintaa, jossa koppelot tulevat ihmisten lähelle jopa talojen pihoihin.

Kuinka yleinen lintu metso nykyään on Sydän-Hämeessä ja laajemminkin Pirkanmaalla?

Pirkanmaalla metsokanta on vähentynyt 1900-luvun loppukymmenillä 70 prosenttia aikaisemmasta kannasta.

Tämä on suurelta osin johtunut metsänhoidollisista syistä. Metso on Pirkanmaalla silmälläpidettävä laji. Metson kannan vähentyminen on tasaantunut, mutta vuosittaiset vaihtelut ovat suuret.

Metsänhoidollisilla toimilla on mahdollisuus edistää metson kannan säilymistä vakaana.

Pirkanmaan metsokannaksi on arvioitu 8 000–12 000 paria.
Kanta painottuu Pirkanmaan pohjoisosiin, joissa on vielä jonkin verran riittäviä yhteneväisiä metsäalueita. Koko maan kannaksi arvioidaan noin 300 000 paria.

Missä päin Pälkänettä metsot viihtyvät?

Pälkäneellä tapaa metsoja siellä, missä on riittävän laajoja yhtenäisiä metsäalueita, jotka eivät ole liiaksi pirstotut tai muutoin pilatut esimerkiksi avohakkuilla. Tällaisia paikkoja on muun muassa juuri Luopioisten suunnalla.

Lähde: Tulevatko koppelot useinkin ihmisten ilmoille? – Sydän-Hämeen Lehti

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.