Ilmastonmuutos lisää tutkimuksen mukaan yllättäviä rajujen ilmakuoppien määrä lennoilla

Ilmaston lämpeneminen näyttää tuovan huolestuttavia näkymiä lentomatkustamiseen. Rajujen ilmakuoppien määrä Atlantin ylittävillä lennoilla voi jopa kolminkertaistua nykyisestä vuosisadan loppuun mennessä, ennustavat brittitutkijat.

Ilmastonmuutoksen myötä turbulenssi voi kuitenkin yleistyä, arvelee Paul Williamsin johtama tutkijaryhmä Readingin yliopistosta Britanniasta.

Williamsin ryhmän mukaan loukkaantumisiin johtavien turbulenssien määrä voi jopa kolminkertaistua, kun hiilidioksidin lisääntyminen epävakauttaa suihkuvirtauksia Atlantilla.

Tutkimuksista kertoo yhdysvaltalainen CBS, ja Ilmatieteen laitoksen siviili-ilmailun yhteyspäällikkö Anu Lång vahvistaa tulkinnan.

”Ensimmäisenä tulee mieleen lämpötilan nousu”, Lång tulkitsee. Hiilidioksidin määrä lämmittää alailmakehää, jolloin ilman lämpötilaero korkeammalla kasvaa ja tuuliväänne voimistuu.

”Se aiheuttaa muun muassa turbulenssia ja vaikuttaa muutenkin ilmailuun.”

Långin mukaan lämpeneminen vaikuttaa selvimmin maa-alueiden päällä ja pohjoisella pallonpuoliskolla.

Lähde: Ilmastonmuutos lisää tutkimuksen mukaan yllättäviä ilmakuoppia – ”Pahimmillaan voi käydä niin, että matkustaja on äkkiä katossa” – Ulkomaat – HS.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.