HS: Tutkijat selvittävät TBE-virusta kantavien punkkien määrää ja agressiivisuutta

Helsingin Lauttasaaresta halutaan kerätä tänä kesänä 1000 punkkia.

Helsingin Sanomat kertoo, että Lauttasaaressa käynnistetään tutkimus punkkien vaarallisuudesta. Tutkimuksella halutaan selvittää, kuinka suuri osa saarelta löytyvistä punkeistä kantaa puutiaisaivotulehdusta aiheuttavaa TBE-virusta ja kuinka moni Borrelia-bakteeria, joka aiheuttaa borrelioosia.

Osa aiemmasta tutkimuksesta on antanut ymmärtää, että TBE-vuriksella infektoituneet punkit olisivat aggressivisempia puremaan kuin muut punkit. Myös tätä oletusta halutaan testata uudessa tutkimuksessa.

”Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos yksi prosentti punkeista on TBE-infektoituneita, niin niistä punkeista, jotka jäävät kiinni ihmisestä tai iholta kävelemästä prosentuaalinen osuus on moninkertainen”, sanoo HS:N haastattelema lääkäri ja Saaristolääkärit Oy:n toimitusjohtaja Janne Castrén.

Tutkimuksen tekevät yhteistyössä lääkäriyritys Saaristolääkärit ja Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan virologian osasto.

Tutkimuksen tavoitteena on kerätä Lauttasaaresta asukkaiden avulla vähintään tuhat punkkia touko–kesäkuun aikana. Tämän jälkeen punkkien kantamia tauteja kartoitetaan laboratoriotutkimuksin.

Lähde: HS: Tutkijat selvittävät TBE-virusta kantavien punkkien määrää ja agressiivisuutta – Maaseudun Tulevaisuus

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.