Tapanilan metsiä perannut omatoimimetsuri välttyi syytteeltä – kaupunki laski vahingoikseen 36 500 euroa

Tapanilan maastossa omatoimista metsänhoitoa harjoittanut lahtelaismies välttyy syytteeltä. Mies päätyi rikoksesta epäillyksi korjattuaan tuulen kaatamia ja huonokuntoisia puita kaupungin metsästä kesällä 2015.

Poliisitutkinta aloitettiin, kun kaupungin työntekijät huomasivat inventoinnin yhteydessä, että Tapanilan aarnialueelta keskussairaalan läheltä oli sahattu luvatta puita. Kaupunki oli saanut yhteydenottoja puita moottorisahalla kaataneesta ja peräkärryn kanssa liikkuneesta miehestä.

Julkisuuteen tapaus nousi heinäkuussa 2015 kaupungin tiedotettua asiasta. Lehtijutun jälkeen omatoiminen metsänhoitaja otti yhteyttä kaupunkiin ja Etelä-Suomen Sanomiin.

Kiisti kaataneensa terveitä puita

Mies kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hän oli vuosia aiemmin saanut suullisen luvan kaatuneiden puiden korjaamiseen omiin tarpeisiin kaupungin silloiselta metsäpäälliköltä. Kaupunki oli ilmoittanut asiasta myös sanomalehdessä.

Mies oli käynyt korjaamassa touko-heinäkuussa 2015 kuusi-seitsemän kertaa puita kolmen ja viiden kilometrin kilpalatujen varsilta sekä keskussairaalan ja Tapanilan hiihtomajan väliseltä alueelta.

Mies kertoi korjanneensa maahan kaatuneita puita sekä yksittäisiä konkelo- ja kelopuita. Yhteensä hän kertoi korjanneensa puuta 4-5 peräkärryllistä.

Mies oli antanut puut sukulaisille, ystäville ja avustustarkoituksessa yhdistykselle. Hän kiisti kaataneensa terveitä puita tai peittäneensä kantoja kaarnoilla, kuten aarnialueella oli tehty.

Kaupunki: 68 runkoa kaadettiin luvatta

Kaupungin mukaan Tapanilan aarnialueelta oli kaadettu viisi runkoa ja luonnontilassa säilytettäviltä Lumo-alueilta 63 runkoa. Kaupunki arvioi vahingon suuruudeksi 36 500 euroa.

Syyttäjä päätti olla nostamatta syytettä, kosta tarvittavaa näyttöä rikoksesta ei ollut. Syyttäjä piti uskottavana, että mies on saanut kaupungilta suullisen luvan tuulen kaatamien puiden korjaamiseen.

Luvat oli tarkoitettu tapauskohtaisiksi, mutta lehti-ilmoituksessa ei ollut mainintaa aikarajoista.

Mies oli saanut kaupungilta avaimen puomiin päästäkseen alueelle. Tutkinnassa ei selvinnyt, olisiko avain pitänyt palauttaa kunkin käyntikerran jälkeen tai oliko kaupunki kysellyt avaimen perään.

Lupakäytäntö oli suurpiirteistä. Syyttäjän mielestä mies oli perustellusti voinut luulla kaupungin antaneen puunkorjuuseen suostumuksensa. Siten varkauden tunnusmerkistön edellyttämä tahallisuus puuttui.

Miehen ei havaittu kaataneen ja korjanneen puuta aarnialueella. Syyttäjä piti mahdollisena, että puiden kaataja ja korjaaja aarnialueella on ollut joku toinen henkilö.

Mies kiisti kaataneensa ja korjanneensa hyväkuntoisia puita, mitä myös todistajan havainnot tukivat.

Lähde: Tapanilan metsiä perannut omatoimimetsuri välttyi syytteeltä – kaupunki laski vahingoikseen 36 500 euroa – ESS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.