Joutsen vaelsi metsän läpi pienelle perunamaalle ja muni sinne yhden munan – nyt ihmetellään, miksi

Joutsen munii erittäin harvoin muualle kuin omaan pesäänsä, arvioi Birdlife Suomi.

Kouvolassa ihmetellään tapausta, jossa omakotitalon takapihalla sijaitsevalta perunamaalta löytyi juuri munittu joutsenenmuna.

Talon asukas oli mennyt vappuaattona pienelle perunamaalleen muokatakseen sen pintaa, kun hän huomasi karikkeen joukossa suurikokoisen linnun munan.

Asukas vei munan sisätiloihin ja mittasi sekä punnitsi sen. Muna oli 11 senttiä pitkä, ja se painoi 340 grammaa. Asukas otti yhteyttä kokeneeseen luontokuvaajaan Lassi Kujalaan, jonka mukaan tapaus on hyvin merkillinen.

Muna oli ihan tuore.

On ihmeellistä, että se löytyi sellaisesta paikasta. Takapiha on ahdas, sinne ei lentämällä tulla, ja on vaikea kuvitella, miksi joutsen kävelisi metsän läpi munimaan yhden munan perunamaahan, Kujala pohtii.

Joutsenen on siis täytynyt tulla paikalle kävellen. Tilanne on ollut täysin epänormaali, Kujala toteaa.

Hätämuna…

Joutsenten muninta-aika on parhaillaan menossa, ja naaras munii yhden munan joka toinen päivä. Kujalan mukaan ruokailupaikalla on voinut tapahtua onnettomuus, jonka seurauksena joutsen on loukannut siipensä.

Se on voinut lähteä hakeutumaan kohti mahdollista pesäpaikkaa tai jokea, josta saa parhaiten ravintoa, ja kulkenut tämän alueen läpi. Perunamaa on 30 senttiä koholla, joten se on saattanut joutsenen mielestä muistuttaa pesäkumpua, ja lintu on siksi muninut siihen.

Joutsen munii normaalisti pesäänsä, joka sijaitsee usein lähellä vettä. Esimerkiksi kuusimetsän takana Käyräjoella on useita joutsenelle sopivia pesäpaikkoja. Joutsen pyrkii sijoittamaan pesänsä korkean kasvismassaläjän päälle, jonka se kasaa keväällä.

Ei ole kovin tavatonta, että linnut jättävät normaaleille oleskelupaikoilleen ns. hätämunia. Joskus ne ovat nahkamunia, joihin ei ole ehtinyt muodostua kalkkikuorta.

Mutta niitä on yleensä normaaleilla oleskelupaikoilla. Perunapelto ei ole sellainen.

Munaa ei saa viedä kotiin

Yksi vaihtoehto on, että munan on kuljettanut perunapeltoon jokin isompi eläin.

Tosin kyseessä olisi sitten aika iso otus tai ihminen. Joutsen itse ei pysty kuljettelemaan munaa pitkiä matkoja, eikä se myöskään palaa hautomaan munaa mihinkään järjettömään paikkaan, Toivanen pohtii.

Joutsen myös vahtii pesäänsä erittäin tarkasti

Siksi ei ole kovinkaan todennäköistä, että supi tai kettu olisi käynyt ottamassa munan pesästä ja kuljettanut sen perunamaalle.

Rauhoitetun linnun hylättyjäkään munia ei lain mukaan saa ottaa luonnosta muistoksi itselleen. Jos näin tekee, voi syyllistyä luonnonsuojelurikkomukseen.

Kyllä muna pitää jättää siihen, vaikka se hylätyltä vaikuttaisikin. Kuolleena löydettyä rauhoitettua eläintäkään ei saa ottaa haltuun. Munaan pätee sama asia.

Kouvolasta löytynyt muna palautettiin luontoon sen jälkeen, kun se oli mitattu ja punnittu.

Lähde: Joutsen vaelsi metsän läpi pienelle perunamaalle ja muni sinne yhden munan – nyt ihmetellään, miksi | Yle Uutiset | yle.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.