Mökkeilijä: älä houkuttele karhua ruuantähteillä

Mökille ensimmäistä kertaa palaavan ihmisen on syytä muistaa, että liikkeellä on muitakin kevään innostamia olentoja.

Karhut ovat heränneet talviunilta. Ja niillä on nälkä.

Luonnossa on tähän aikaan kuitenkin tarjolla niukasti ravintoa, joten karhut ovat erinomaisen kiinnostuneita ruuantähteistä ja houkuttelevista hajuista.

Mökillä onkin syytä muistaa oikea ja huolellinen jätehuolto.
Oppivainen eläin tarkastaa hyväksi havaitsemansa apajat joka vuosi.

Karhuja ei saa houkutella ravinnolla riistakameroilla kuvattavaksi, sillä siten ne tottuvat ihmisen hajuun, muistuttaa Suomen Riistakeskus

Karhun kuuluu pelätä ihmistä

Karhun voi kohdata nykyään missä tahansa Suomessa.

Suuresta koostaan huolimatta karhu on äänetön ja huomaamaton hämärän kulkija, joka erinomaisten aistiensa turvin tavallisesti väistää ihmistä.

Tassunjäljet, isot ulostekasat, revityt kannot sekä rikotut ampiaispesät ovat monesti ainoita havaittuja merkkejä karhun läsnäolosta. Karhu nähdään tavallisimmin autosta tai silloin, kun eläin käyttäytyy poikkeuksellisen pelottomasti.

Karhujen havainnointi on arkipäiväistynyt, kun liiketunnistimella toimivat riistakamerat ovat yleistyneet.

Karhu löytää helposti metsään viedyt houkutussyötit ja miehittämättömien kameroiden eteen onkin viime vuosina kävellyt satoja karhuja ympäri Suomea.

Karhu on oppivainen eläin ja myös pienillä haaskoilla karhua voidaan totuttaa ihmishajuihin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että karhu ei enää pelkää ihmistä ja poikkeuskäyttäytyminen lisääntyy. Karhua ei tule missään olosuhteissa totuttaa ihmisen hajuun tai kesyttää. Haaskanpito on luvanvaraista ja säädeltyä myös syöttien osalta.

Ilmoita karhuhavaintosi

Karhukantaa arvioidaan lähinnä tehtyjen pentuehavaintojen perusteella. Siksi on tärkeää, että kaikki pentueita koskevat havainnot tulevat ilmoitetuksi paikkakunnan petoyhdyshenkilöille.

Luonnonvarakeskuksen tuoreen arvion mukaan Suomessa elää noin 1500 vuotta vanhempaa karhua.

Lähde: Mökkeilijä: älä houkuttele karhua ruuantähteillä – Aamulehti

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.