Kun puhelin soi, lähtee riistamies karhun perään vaikka keskellä yötä – ”Aika sutinaa tämä on”

Heinolan ja Lahden taajamissa harhailleita karhuja etsittiin ja hätisteltiin takaisin metsään viikonloppuna ja maanantaina useiden poliisien ja riistamiesten voimin.

Kun petohavainto tulee, miten poliisi saa riistamiehet kasaan, Heinolan seudun riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Osmo Laurila?

Koko valtakunnassa on olemassa kaikkien riistanhoitoyhdistysten ja poliisin välinen sopimus. Jokaisessa yhdistyksessä on nimetty kolme henkilöä, joista kenelle tahansa poliisi voi soittaa virka-apua tarvitessaan. Se näistä, jonka poliisi tavoittaa, lähettää puolestaan tekstiviestin paikalliselle metsästysseuralle. Sitten kootaan ykkösryhmä, joka lähtee tarkastamaan tilanteen. Mikäli tarve vaatii, paikalle hälytetään lisää väkeä.

Mikä on poliisin ja riistamiesten työnjako?

Tehtävä on aina poliisijohtoinen ja riistanhoitoyhdistyksen yhteyshenkilö toimii poliisin oikeana kätenä. Poliisi ohjaa työskentelyä ja riistamiehillä on paikallistuntemus ja tietämys siitä, miten eläin saattaa käyttäytyä.

Paikalla olevat riistamiehet ovat kaikki suurriistavirka-aputehtävissä (SRVA) ja heillä on asiaankuuluvat liivit päällään. Selässä lukee suurriistavirka-apu tai niillä jäljestäjä, jotka ovat koiran kanssa liikkeellä.

Saako virka-aputehtävien hoidosta palkkiota?

Lähinnä tämä on pr-työtä. Joskus eläin joudutaan lopettamaan. Asetuksen mukaan lopetettu eläin jää riistanhoitoyhdistykselle.

Kuinka usein poliisi pyytää teiltä virka-apua?

Viime vuonna meillä oli poliisin kautta tulleita toimeksiantoja 27. Se on aika vakio vuosittain. Lukuun lasketaan esimerkiksi hirvieläinkolarit ja sellaiset tehtävät, kun järvestä löytyy kuollut hirvi. Aika sutinaa tämä on.

Olen ollut yli 30 vuotta näissä tehtävissä ja paikalle lähdetään aina, kun pyyntö tulee. Soitto voi tulla mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Heti on lähdettävä, sillä tiellä makaava hirvi on saatava pois niin nopeasti kuin mahdollista. Auttaminen lähtee sydämestä.

Lähde: Kun puhelin soi, lähtee riistamies karhun perään vaikka keskellä yötä – ”Aika sutinaa tämä on” – ESS.fi

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.