Vieraslajit | Teekkarit jahtaavat minkkejä ja supikoiria Espoon ruovikoissa

Ruuhka-Suomen lintuvesillä mellastaa niille kuulumattomia petoja. Siksi teekkareiden metsästysseura on saanut Metsähallitukselta luvan pyytää loukuin supikoiria ja minkkejä.

Myös Espoon kaupunki haluaa pesiä ja aikuisiakin lintuja piinaavat saalistajat pois suojelualueilta.

Teekkarien porukka on ollut mukana vieraspetojen hävittämisessä jo kymmenkunta vuotta.

Yleisin pesänryöstäjä on supikoira.

Sitä metsästettiin jo neuvostoaikoina innokkaasti itänaapurissa, ja petoja karkasi Suomeenkin. Kömpelönä eläimenä supikoira ei viitsi etsiä lintujen pesiä, vaan se hyökkää kimppuun niiden osuessa kohdalle. Sille kelpaavat myös raadot.

Supikoira hakee aina helpointa saalista, ja sitähän cityruovikossa riittää. Lähimmät roskalaatikot ovat vain satojen metrien päässä. Suojeltavat linnut ovat pahaksi onnekseen asettuneet paikkoihin, jotka ovat paratiisi pedoillekin.

Turkistarhoista luontoon karannut minkki vasta onkin haitallinen vieraslaji. Se on niin tehokas peto, etteivät vesilinnut ole turvassa edes kaukaisilla luodoilla. Minkki on vahvasti osasyyllinen myös vesikon sukupuuttoon Suomessa.

Pyyntikausi on vasta alussa. Teekkarimetsästäjillä on Laajalahdella vireessä neljä loukkua, ja nyt viedään vielä yksi pikkuloukku lähelle vesirajaa.

Juuri rantaruovikossa tai kaislikossa minkki pyytää tehokkaimmin, minkä tietää varsin moni mökkiläinenkin. Kun vesilintupoikue toisensa perään häviää mökkirannasta, mielessä voi käydä ilmakivääriin tarttuminen.

Väärin. Vieraspetojen pyytämiseen tarvitaan metsästyslupa. Riistanhoitoyhdistys tai metsästysseura voi tulla pyytämään minkin. Supikoira tai minkki otetaan yleensä kiinni loukkuun elävänä ja lopetetaan ampumalla. Edes ikäviä petoja ei saa jättää loukkuihin nääntymään.

Laajalahti ei ole ainoa metropoliseudun arvokohde, jolla supikoira ja minkki rellestävät. Tulokaspetojen metsästämisen vaikutuksia vesilintuihin on tutkittu myös Espoon Suomenojalla, Helsingin Vanhankaupunginlahdella ja Sipoon Östersundomissa.

Teekkarit ovat talkoohommissa, sillä toistaiseksi pienpetojen pyynti on vapaaehtoistyötä. Varsin tehokasta sellaista, sillä teekkarit ja muut metsästäjät ovat viime vuosina pyytäneet vuodessa keskimäärin yli 160 000 supikoiraa ja yli 43 000 minkkiä koko Suomesta.

Uudenmaan vuosisaaliit ovat Luonnonvarakeskuksen saalistilastojen mukaan olleet keskimäärin yli 24 000 supikoiraa ja noin 1 800 minkkiä.

”Ministeriöstä ei ole löytynyt rahaa loukkuihin ja kilometrikorvauksiin”, kertoo eräsuunnittelija Madeleine Nyman Metsähallituksesta. ”Valmistelemme linjausta pienpetopyyntiin, mutta tähän asti esimerkiksi teekkarit ovat todella kiltisti osallistuneet tähän ilman korvauksia.”

Minkkiloukussa on saalis! Se olisi tapaus, sillä näinä vuosina teekkarimetsästäjät eivät ole juuri saaneet minkkejä kiikkiin. Supikoiria on saatu 5–30 kaudessa.

Lähde: Teekkarit jahtaavat minkkejä ja supikoiria Espoon ruovikoissa – Sunnuntai – Helsingin Sanomat

Mainokset
Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.