Metsästys kutistaa tropiikin lintu- ja nisäkäskantoja jopa puolella

Metsästyksen vaikutus näkyy kannan koossa vielä 40 kilometrin päässä lähimmästä tiestä tai kylästä, kansainvälinen tutkimusryhmä huomasi.

Trooppiset linnut ja nisäkkäät kärsivät metsästyksestä enemmän kuin mitä tähän asti on otaksuttu, selvisi Science-lehden julkaisemassa tutkimuksessa.

Siinä kansainvälinen tutkimusryhmä kokosi yhteen tietoja 176 aiemmasta tutkimuksesta, joissa oli selvitetty 97 lintulajin ja 254 nisäkäslajin kannan kokoja Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa.

Metsästämättömien ja metsästykseen käytettyjen seutujen vertailu paljasti, että metsästys kutistaa lintupopulaatioita keskimäärin 58 prosentilla ja nisäkäspopulaatioita 83 prosentilla.

Vaikutus näkyi 7–40 kilometrin säteellä lähimmästä tiestä tai kylästä, josta metsästäjät pääsevät eläinten elinalueille.

Metsästäjien kädenjälki näkyy myös suojelualueiden eläimistössä, laskelmat paljastivat.

Vaikutuksen voimakkuus vaihteli lajien välillä.

”Nisäkkäät ovat halutuimpia, koska ne ovat isompia ja niistä saa enemmän ruokaa. Ne ovat pidemmän matkan arvoisia. Mitä suurempi nisäkäs, sitä kauemmas metsästäjä on valmis taivaltamaan pyytääksen sen”, selitti tiedotteessa tutkimusta johtanut Ana Benítez-López alankomaalaisesta Nijmegenin yliopistosta.

Suurimmat nisäkkäät ovatkin kuolleet asutuksen liepeiltä lähes sukupuuttoon.

Surkein tilanne on kaupallisesti erittäin arvokkailla lajeilla, kuten gorilloilla ja norsuilla, koska niiden perässä ihmiset ovat valmiita matkustamaan kaikista pisimmälle.

Myyntiin tähtäävä metsästys rasittaa tropiikin eläinkantoja enemmän kuin perheen omiin tarpeisiin saalistaminen.

Kaupallisen metsästyksen vaikutus on voimakkaimmillaan suurimpien kaupunkien läheisyydessä, missä riistaliha on helpointa saada kaupaksi.

Tropiikin eläimiä ahdistavat myös elinympäristöjen tuhoutuminen ja pirstaloituminen. Niiden etenemistä voidaan arvioida esimerkiksi satelliittikuvista, mutta metsästyksen vaikutusta on mahdotonta arvioida jalkautumatta paikan päälle.

Nyt tehty tutkimus on ensimmäinen, jossa metsästyksen osuutta lajien esiintymiseen arvioitiin koko tropiikin mittakaavassa.

Lähde: Metsästys kutistaa tropiikin lintu- ja nisäkäskantoja jopa puolella – Päivän lehti 14.4.2017 – HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.