Metsäkauriiden määrä lisääntynyt Lahden seudun taajamissa – valkohäntäpeurojakin entistä enemmän

Metsäkauriiden ja valkohäntäpeurojen kannat ovat kasvaneet Päijät-Hämeessä, arvioi Lahden seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Lasse Perttola.

Talvilaskentaa ei tosin ole tänä vuonna tehty, mutta Perttola toteaa metsäkauriiden lisääntyneen erityisesti taajama-alueiden lähellä.

Valkohäntäpeurat eivät viihdy yhtä hyvin taajamissa kuin metsäkauriit.

Lahdessakin metsäkauriita käy myös pihoilla. Osa asukkaista ruokkii niitä, osa ei taas toivoisi niitä pihoilleen. Perttola ei ota asiaan ehdotonta kantaa, mutta hän ei kuitenkaan suosittele ruokkimista.

Kun kauriit viihtyvät asutuksen lähellä, niitä joutuu myös liikenneturmiin. Lasse Perttolan tietojen mukaan esimerkiksi tämän vuoden puolella on Lahden seudulla tapahtunut noin kymmenen kolaria, joissa kauris on ollut toisena osapuolena.

Metsäkauriin ja valkohäntäpeuran erottaa toisistaan muun muassa hännästä. Valkohäntäpeuralla on häntä, jota se heiluttaa usein. Metsäkauriin häntä on sen sijaan hyvin pieni eikä juuri erotu karvapeitteen joukosta.

Hienoja kuvia siroista eläimistä

Hollolalainen Ossi Saarinen aloitti pari vuotta sitten kuvausharrastuksen, ja hän on napannut muutaman kerran kuvia Launeella viihtyvistä metsäkauriista. Uusimmat hän otti viime lauantaina.

– Ne olivat pellolla ensin paikallaan, mutta sitten ne lähtivät liikkeelle. Niiden kuvaaminen on aika haastavaa, sillä kauriit ovat nopeita ja niistä pitää ottaa kuvat melko kaukaa.

Lauantaina Saarinen sai muutaman onnistuneen otoksen. Parhaana hän pitää oheista kuvaa, jossa kaksi kaurista ponnistaa tasatahtia hieman lumisateisessa säässä.

Ossi Saarinen käy kuvaamassa maisemia ja eläimiä lähes päivittäin. Hän arvioi, että kauriiden määrä on lisääntynyt jonkin verran.

Lauantaina Launeen pellolla oli vain kaksi kaurista, mutta enimmillään Saarinen on nähnyt niitä samassa laumassa seitsemän.

Katso lisää kauriskuvia kuvakuja.fi:stä.

Lähde: Metsäkauriiden määrä lisääntynyt Lahden seudun taajamissa – valkohäntäpeurojakin entistä enemmän – ESS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.