Pöllöjen huhuilua kuuluu nyt niin metsissä kuin taajamissakin

Kevättalven metsässä lintumaailma on herännyt jo viikkoja sitten. Myös pöllöt etsivät jo kiivaasti puolisoa ja tiedottavat reviiristään huhuilemalla.

Nyt on paras aika tehdä pöllöretki metsään, sanoo hämeenlinnalainen lintukuvaaja Petri Hirva Kanta-Hämeen lintutieteellisestä yhdistyksestä. Pöllökoiraat huhuilevat jo puolisoa itselleen ja samalla tiedottavat reviirialuettaan muille koiraille.

Jotta osuu oikeaan kuunteluaikaan metsään, niin kannattaa ottaa selvää, mitä pöllöjä elää kyseisellä alueella. Pöllöt kun huhuilevat lajista riippuen eri aikoihin.

Lehtopöllöä voi kuulla vaikka keskellä kaupunkia.
– Petri Hirva

Kanta-Hämeessäkin tavataan esimerkiksi huuhkajia ja varpuspöllöjä, jotka ovat aktiivisimmin äänessä auringonlaskun jälkeen ja toinen hetki on taas ennen auringonnousua. Sen sijaan esimerkiksi viiru- ja lehtopöllöt ovat äänessä puolenyön molemmin puolin.

Petri Hirva on itse kuullut tänä keväänä jo viiru- ja sarvipöllöjen huhuilua.

Pöllöhavaintojen mukaan myös lehtopöllö on ollut tänä keväänä äänessä monessa paikassa Hattulassa, Hämeenlinnassa ja vähän etelämmässäkin.

Hirvan mukaan lehtopöllöä voi kuulla vaikka keskellä kaupunkia. Se on kulttuurimaisemissa viihtyvä lintu. Hämeenlinnassa lehtopöllö pesii esimerkiksi Ahvenisto–Rapamäki-alueella, joten silläkin alueella sen voi kuulla huhuilevan.

Vaikka helmi-maaliskuu onkin parasta aikaa kuulla pöllöjen huhuilua, niin Hirvan mukaan poikkeuksiakin on. Hän on joskus kuullut lehtopöllöä vielä toukokuussa.

Pöllöhavaintoja on kirjattu jo myös BirdLife Suomen Tiira-tietopalveluun.

Lähde: Pöllöjen huhuilua kuuluu nyt niin metsissä kuin taajamissakin | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.