Hirvikolarien määrässä raju kasvu – kasitiellä etsitään ratkaisua hirviongelmaan

Hirvikolarit ovat muodostuneet kasvavaksi ongelmaksi rannikolla valtatie 8:lla Vaasasta pohjoiseen.

Ratkaisua haetaan tien reunametsien harventamisesta ja hirviaitojen lisäämisestä.

Hirvionnettomuudet ovat rajussa kasvussa pohjalaismaakunnissa. Viime vuonna kolarit pomppasivat yllättäen lähelle kolmeasataa onnettomuutta. Kolmena aiempana vuotena onnettomuuksia oli parisataa vuodessa vanhan Vaasan läänin alueella.

Yksi vaarallisimmista väylistä on rannikkoa pitkin kulkeva valtatie 8. Pelkästään uudella ohitustiellä Vaasasta pohjoiseen on tehty runsaasti havaintoja hirviaitojen välissä liikkuvista eläimistä. Kolareiltakaan ei ole vältytty.

Silti vaarallisimmat paikat löytyvät kasitieltä Vassorinlahden tuntumasta Vöyrillä.

Vassorinlahden pohjoispuolella on selvä kasauma. Siellä oli viime vuonna seitsemisen hirvikolaria ja saman verran peuraonnettomuuksia, kertoo Kjell Lind Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Jotain tarttis tehdä

ELY-keskuksen resurssit eivät kovin suuriin ponnistuksiin kasitien turvallisuuden lisäämiseen riitä. Hirviaitaa on vedetty tienposkeen, mutta siinä on aukkoja, joista eläimet livahtavat muun muassa Vaasan ohitustien kaistojen väliin.

ELY-keskuksessa mietitään nyt mahdollisuutta täydentää aitausta joissain paikoin, mutta pitkiin rakennustöihin ei ole varaa. Suurin ponnistus pannan Vassorinlahden pohjoispuolelle näkyvyyden parantamiseksi tiellä.

Poistamme puut tien vieressä olevista metsistä siten, että keskiviivasta mitattuna kaksikymmentä metriä on puutonta aluetta molemmin puolin. Työt alkavat nyt keväällä, kertoo Kjell Lind.

Lähde: Hirvikolarien määrässä raju kasvu – kasitiellä etsitään ratkaisua hirviongelmaan | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.