Asesäätelyyn oli jälleen lipsahtamassa erikoisuuksia – jopa kotirauha uhattuna

Poliisilain muutosesitys olisi käytännössä laajentanut oikeuksia kotietsintään ilman konkreettista rikosepäily.

Sisäministeriön poliisiosaston lainsäädäntöyksikössä pohditaan uudelleen poliisilakiin esitettyä ampuma-aseisiin liittyvää lisäystä.

Yllättäen lausuntokierroksen jälkeen hallituksen esitykseen liitetyn ehdotuksen sanamuodon mukaan muun muassa kotietsintä olisi tullut poliisille mahdolliseksi, jos ”on perusteltu syy olettaa, että ampuma-asetta, aseen osaa, patruunoita tai erityisen vaarallisia ammuksia käytetään väärin taikka niitä koskevan luvan peruuttaminen on pantu vireille”.

Tämä tekstimuoto olisi sallinut kotietsinnän huomattavasti lievemmin perustein kuin mitä pakkokeinolaissa on säädetty. Muun muassa ampumaurheilijoiden, metsästäjien ja aseharrastajien piirissä muotoilua on pidetty huonona, ja koko lisäystä tarpeettomana.

Perustuslaillisuus tutkitaan

Ne perusteet, jotka tuossa nyt on kirjoitettu esitykseen, ovat suhteellisen löyhät.

Ja kun kotietsinnästä on kysymys, sen pitäisi edellyttää kyllä sitten vakavaa rikosepäilyä. Me emme halua tässä näin löyhää perustetta kirjattavan siihen, sanoo Ampumaurheiluliiton toiminnanjohtaja Risto Aarrekivi.

Aarrekiven mukaan kohta pitäisi tarvittaessa kirjoittaa esimerkiksi pakkokeinolakiin.

Eduskunnassa harrastajien huoli on kuultu, ja ehdotus on nyt lähetetty myös perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi. Lisäksi ehdotus tulee uudelleen hallintovaliokuntaan.

Myös lakiesityksen kirjoittamisesta vastanneessa sisäministeriössä keskustelu on johtanut tekstin uudelleenarviointiin.

Me olemme jo saadun palautteen perusteella miettineet siihen sellaisia täsmennyksiä, että se sidottaisiin niin, että tässä olisi kysymys väliaikaisen haltuunottopäätöksen täytäntöönpanon turvaamisesta, sanoo sisäministeriön poliisiosaston lainsäädäntöjohtaja Katriina Laitinen.

Laitisen mukaan ehdotuksen laatimisen taustalla on eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kannanotto väliaikaiseen haltuunottoon liittyvien säännösten epäselvyyksistä.

Sähläystä patruunoiden säilytysmääräyksillä

Tällä kertaa kiistanalaisen kohdan korjaustoimiin päästiin ennen kuin ehdotuksesta ehti tulla voimassaolevaa säädöstä.

Edellisen kerran aseisiin liittyvää, tosin alemmantasoista säätelyä, jouduttiin paikkailemaan patruunoiden säilytystä koskevien määräysten osalta.

Tuolloin työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalaan kuuluva asetus oli kirjoitettu niin, että patruunoiden säilyttämiseen kotona olisi vaadittu puolen tunnin palokestävyysvaatimukset täyttävä kaappi varoitusmerkkeineen.

Esimerkiksi myynnissä olevat pelkät murtoturvallisuusstandardit täyttävät asekaapit eivät olisi tähän kelvanneet.

Muutoin suuri osa nyt eduskunnan käsiteltävänä olevista ampuma-aselain muutosehdotuksista saa muun muassa ampumaurheilijoilta jopa kehuja.

Lähde: Asesäätelyyn oli jälleen lipsahtamassa erikoisuuksia – jopa kotirauha uhattuna | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.