Åklagare lägger ned förundersökning mot vargjägare | Svensk Jakt

Förundersökningen läggs ned mot den jägare som sköt en varg ett par minuter för sent i samband med licensjakten i Dalarna.

Jag fick fallet i går, läste igenom allt material och la ner fallet direkt, säger kammaråklagare Christer B Jarlås.

Det var på licensjaktens sista dag den 15 februari som en vargtik sköts i Orsenreviret i södra Dalarna, det var också den sista vargen på tilldelningen.

Vargen fälldes för hund och enligt jägarnas rapport till länsstyrelsen fälldes den klockan 16.53 på eftermiddagen.

Enligt jaktlagstiftningens paragraf 9 får vargjakt pågå en timme efter solens nedgång, men då inte med hjälp av hund. Den här dagen gick solen ned omkring klockan 16.50 i området där vargen sköts och då vargen fälldes för hund är det förmodligen en överträdelse av villkoren.

Länsstyrelsen Dalarna lämnade ett par dagar senare in en anmälan om misstanke om brott mot jaktförordningen till polisen.

”Det är så otroligt kort tid”

Därefter har Svensk Jakt varit i kontakt med både polis och åklagare vid flera tillfällen. Men ingen har kunnat ge klara besked om vem som skulle ha hand fallet och vad som nu händer med den fällda vargen.

Men i går, onsdag 1 mars, fick så kammaråklagare Christer B Jarlås ärendet på sitt bord. Och han valde alltså att lägga ner fallet samma dag.

Om man ska hävda att någon varit straffbart oaktsam måste det vara sådan tidsöverträdelse så en klocka, som kan slå fel på några minuter, i alla fall tydligt ska tala om att det är för sent. Det kan man inte säga i det här fallet, säger Christer B Jarlås.

Det är väldigt svårt att med så här små marginaler vara helt säker att man är på rätt tid eller inte, fortsätter han.

Vad händer med vargskinnet?

Christer B Jarlås konstaterar vidare att ingen domstol skulle döma att någon varit grovt oaktsam om man överskrider en tidsgräns med bara någon minut.

Det är så otroligt kort tid. Det måste vara tydligare än så, säger han.

I dagsläget vet Christer B Jarlås  inte vad som händer med den fällda vargen eller om skinnet från det fällda djuret tillfaller skytten eller inte.

Lähde: Åklagare lägger ned förundersökning mot vargjägare – Svensk Jakt

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.