Susijahtia häirittiin Hämeenlinnassa viikko sitten jopa ilotulitteella – eilen alueella kaadettiin poikkeusluvalla ensimmäistä kertaa susi

Rengossa kaadettiin lauantaina yksi susi poikkeusluvalla. Metsästyksen johtajan Pekka Ojalan mukaan kaadettua yksilöä oli jäljitetty talojen pihapiiristä ja se tulkittiin näin sellaiseksi häirikköyksilöksi, jollaisen kaatamiseen poikkeuslupa antaa mahdollisuuden.

Lauantaina tapettu susi kaadettiin poikkeusluvalla, jonka Suomen riistakeskus myönsi Etelä-Hämeeseen 5. tammikuuta. Lupa on kaataa kaksi ihmisasutuksen lähellä toistuvasti liikkunutta sutta aikavälillä 6.–26.1. Etelä-Hämeeseen ei ole koskaan aikaisemmin myönnetty poikkeuslupia.

Toisen suden kaatamisen aikataulusta Ojala ei osaa sanoa mitään.

”Tässä lähdetään kuitenkin siitä ajatuksesta, että nämä yksilöt, jotka tekevät pihavierailuja, koetetaan poistaa näiden lupien avulla. Jokaisen suden perään ei lähdetä juoksemaan.”

Susijahtiin lauantaina osallistuneet saivat tällä kertaa jäljittää sutta rauhassa. Viikko sitten Etelä-Hämeen susijahtia häirittiin niin, että Hämeen poliisi lähetti asiasta erillisen tiedotteen.

Metsästäjiä oli heidän ilmoituksensa mukaan edellisviikonloppuna seurattu metsätiellä kahdella autolla, ja yhden sulkupuomin kohdalla oli räjäytetty ilotulite. Lisäksi teiden varresta löydettyjä jälkiä oli Pekka Ojalan mukaan pyritty peittämään. Myös radioliikennettä oli häiritty.

Poliisi ei ole toistaiseksi käynnistänyt esitutkintaa tapauksesta.

Maaseudun Tulevaisuuden mukaan esimerkiksi Metsästyksen vastustajat VOL1 -Facebook-ryhmässä on keskusteltu Rengon susijahdin vastustamisesta. Ryhmiä on muitakin, osa julkisia, osa salaisia.

Onko metsästyksen häiritseminen maastossa järkevää vastarintaa, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius?

”On ja ei. Läpi maailman sivun avoimella kansalaistottelemattomuudella on saatu paljon aikaiseksi. Britanniassa ketun metsästystä on vastustettu samalla tavalla ja siinä on onnistuttukin, kun metsästystä on rajoitettu”, Stranius sanoo.

Villinisäkkäiden metsästys koiran kanssa tehtiin pitkän kiistelyn jälkeen laittomaksi Englannissa ja Walesissa vuonna 2005.

”Toisaalta se [häirintä] ei ole järkevää toimintaa, koska se kärjistää vastakkainasettelua metsästäjien ja luonnonsuojelijoiden välillä samalla kun pitäisi löytää yhteinen sävel.”

Stranius ei tiedä Rengon tapahtumista tarkasti, eikä siksi halua ottaa niihin tarkempaa kantaa. Poliisin kertomilla häirintäkeinoilla Luonto-Liitto ei toimintaa kuitenkaan missään nimessä tue, Stranius sanoo.

”Tällainen kärjistää asetelmia, mikä on tosi ikävä juttu. Luonnonsuojelijat ja metsästäjät pitäisi saada mielellään saman pöydän ääreen, jossa voitaisiin yhdessä miettiä niitä keinoja, joilla Suomessakin olisi elinvoimainen susikanta.”

Susi on luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa oli vuoden 2016 helmikuun lopussa 200–235 sutta.

Luonto-Liiton näkemys on, että hämärän aikainen metsästys Suomessa pitäisi ylipäätään kieltää. Lisäksi metsästäjille pitäisi antaa enemmän koulutusta ja parantaa heidän lajituntemustaan.

”Susikysymyksessä Luonto-Liiton kanta on, että kannanhoidollisia kantolupia myönnetään liikaa. Lisäksi salametsästykseen pitäisi puuttua paremmin.”

Häirikköyksilöiden poikkeuskaatoluvissakin pitäisi Straniuksen mielestä harkita, löytyisikö muita keinoja kuin tappaminen.

”Jo myönnetyissä luvissa peli on tietysti menetetty. Pyrimme vaikuttamaan tuleviin poikkeuslupiin.”

Lähde: Susijahtia häirittiin Hämeenlinnassa viikko sitten jopa ilotulitteella – eilen alueella kaadettiin poikkeusluvalla ensimmäistä kertaa susi – Kotimaa – Helsingin Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.