Metsästäjät tyytyväisiä villisian pyyntiajan vapauttamiseen – vanhimmat emakot syytä jättää yhä ampumatta

Metsästäjien mukaan villisikakantaa on syytä rajata metsästämällä afrikkalaisen sikaruton ehkäisemiseksi, mutta myös villisikojen aiheuttamien haittojen vähentämiseksi.

Villisikakanta on vahvistunut esimerkiksi Kaakkois-Suomessa vuodessa selvästi.

Metsästäjät ovat pääosin tyytyväisiä hallituksen päätökseen vapauttaa villisian metsästys osittain rauhoitusrajoituksista.

Hallitus on kumonnut villisian yleisen rauhoitusajan, joten porsaattoman villisian metsästys on mahdollista ympärivuotisesti maaliskuun alusta alkaen.

Naarasvillisika, jota seuraa vuotta nuorempi jälkeläinen, on edelleen aina rauhoitettu.

Suomen metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi kiittelee päätöstä.

Villisikakanta on Kaakkois-Suomessa vahvistunut vuodessa selvästi. Viime marraskuun arvio oli noin 700 eläintä, mutta todellisuudessa niitä on tätäkin enemmän. Lisäksi Viipurin liepeillä Venäjän puolella, mutta aivan rajan pinnassa, arvioidaan olevan yli tuhat villisikaa, Pentinniemi sanoo.

Haittojen ehkäisyä

Hänen mukaansa villisikakantaa on syytä rajata metsästämällä afrikkalaisen sikaruton ehkäisemiseksi, mutta myös villisikojen aiheuttamien haittojen vähentämiseksi.

Villisikalauma myllää hehtaarin perunamaan yhdessä yössä. Lisäksi eläimet tonkivat kastematoja kuusen juuristoista, eikä kuusi kestä juurien tonkimista, Erkki Pentinniemi luonnehtii.

Lauman kiinteys on etu

Villisian metsästys on varsin uutta Suomessa. Erkki Pentinniemi neuvoo, miten metsästys tapahtuu tehokkaimmin. Ammuttava yksilö pitää osata valita oikein.

Laumat pitää saada pysymään koossa. Siksi sitä vanhinta emakkoa ei saa koskaan ampua. Se johtaa laumaa, ja ilman sitä lauma leviää ympäriinsä. Emakko johtaa villisikalaumaa autoritaarisesti.

Myös ruokinta helpottaa metsästystä, koska villisiat tulevat ruokintapaikoille laumoina.

Kaakkois-Suomesta tiedän noin 300 villisikojen ruokintapaikkaa, Erkki Pentinniemi toteaa.

Lähde: Metsästäjät tyytyväisiä villisian pyyntiajan vapauttamiseen – vanhimmat emakot syytä jättää yhä ampumatta | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.