Talvipesässä nukkunut pantakarhu ryntäsi miesten kimppuun – ampujille pitkä metsästyskielto

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut kahdelle pirkanmaalaiselle miehelle metsästysrikoksesta kummallekin 60 päiväsakkoa ja kahden vuoden metsästyskiellot. Miehet olivat ampuneet karhun talvipesälleen Orivedellä tammikuussa 2013.

Talvipesässään ollut pantakarhu ryntäsi ulos pesästä ja ehti purra toista miestä ennen kuin miehet saivat karhun kaadetuksi. Tapaus sattui 30. tammikuuta vuonna 2013.

Turun hovioikeus oli hylännyt miehiä koskevan syytteen ja kumonnut käräjäoikeuden tuomion.

Käräjäoikeus oli aikaisemmin tuominnut kummallekin miehelle metsästysrikoksesta 30 päiväsakkoa ja vuoden pituiset metsästyskiellot.

Miehet olivat olleet metsästämässä, kun toisen metsästäjän koira oli haukkunut maastossa ojanpenkassa ollutta aukkoa. Haukunta oli tallentunut koiran kaulapannassa olleelle videokameralle. Miehet olivat katsoneet tallenteen myöhemmin.

Tapahtumapäivänä miehet olivat päättäneet mennä katsomaan, mitä koira oli haukkunut. Kun miehet koirineen olivat saapuneet pesälle, karhu oli herännyt ja hyökännyt pesästä. Miehet olivat ampuneet karhun.

Syytteen mukaan miesten tarkoitus oli ampua karhu siten, että teko vaikuttaisi pakkotilassa tehdyltä.

Korkein oikeus katsoi, että miehet olivat ampuneet karhun tahallaan, mutta tehneet sen pakkotilassa. Miehet syyllistyivät korkeimman oikeuden mukaan kuitenkin siihen, että he eivät noudattaneet metsästäjiltä vaadittavaa huolellisuutta.

Tilanteessa, jossa metsästyksen kohde jää epäselväksi ja varteen otettava mahdollisuus jää sille, että kohteena voi olla rauhoitettu eläin pesällään, metsästäjiltä vaadittava korostunut huolellisuusvelvollisuus olisi edellyttänyt pidättäytymistä enemmiltä metsästystoimilta, kunnes on varmistuttu siitä, etteivät metsästystoimet kohdistu rauhoitettuun eläimeen, korkein oikeus toteaa.

”Raskas oikeusprosessi”

Korkeimman oikeuden linjaus poikkeaa selkeästi hovioikeuden ratkaisusta.

Hovioikeuden mukaan ei voitu edellyttää, että metsästäjät olisivat voineet pitää karhunpesän löytymistä ojanpenkasta todennäköisenä.

Aamulehti haastatteli toista metsästäjistä vuonna 2014, jolloin karhun kaatamisessa mukana ollut mies oli helpottunut hovioikeuden päätöksestä.

Hovioikeus ei löytänyt tarpeeksi näyttöä siitä, että miehet olisivat tienneet karhun olevan metsässä. Tämä oli miehen mielestä oikea johtopäätös. Hänen mielestään ei voi olettaa, että jos koira haukkuu, pitäisi aina soittaa poliisille, koska metsässä saattaa olla karhu.

Miehen mielestä lähes kahden vuoden oikeuskäsittely oli ollut raskaampaa kuin itse karhun näkeminen metsässä.

Lähde: Talvipesässä nukkunut pantakarhu ryntäsi miesten kimppuun – ampujille pitkä metsästyskielto – Satakunnan Kansa

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.