Haaskat voivat levittää lintuinfluenssaa merikotkiin tai auttaa lajia selviämään siitä

Lintuinfluenssaan kuolleita merikotkia on löydetty suuri määrä ottaen huomioon koko kannan koon ja ihmisten vähäisen liikkumisen talvehtimisalueella.

Luonnosta on tähän mennessä löydetty neljä lintuinfluenssaan kuollutta merikotkaa. Niiden haaskaruokinta voi olla riskitekijä lintuinfluenssan leviämiselle, kertoo johtaja Paula Kinnunen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Kinnunen johtaa Evirassa Eläinten terveys ja hyvinvointi -toimintakokonaisuutta.

”Tällä hetkellä haaskojen merkitys taudin leviämiselle on selvityksessä ja mietitään, mihin kannattaa asian suhteen ryhtyä.”

Merikotkia ei enää ruokita niiden luontaisesta ravinnosta saatujen ympäristömyrkkyjen takia, kuten aikaisempina vuosikymmeninä. Nyt kotkat käyvät lähinnä tutkimus- ja kuvaushaaskoilla.

Lintuinfluenssatapauksia on ilmoitettu nimenomaan kuolleiden merikotkien kohdalla, vaikka laji ei ole erityisen runsaslukuinen.

Kinnusen mukaan syy voi löytyä siitä, että merikotka käyttää ravinnokseen vesilintuja, joiden kunto heikkenee influenssan vuoksi.

”Tästä ei ole varmuutta, mutta on todennäköistä, että kotka saa sairastuneesta saalislinnusta ison annoksen virusta. Lisäksi ison kuolleen linnun huomaa maastosta helpommin kuin pienemmän, ja siksi kotkista todennäköisesti ilmoitetaan useammin kuin muista lintuinfluenssaan kuolleista linnuista”, Kinnunen arvioi.

”Isot petolinnut lentävät pitkiä matkoja saaliin ja myös haaskojen perässä. Sen vuoksi lintuinfluenssan riski on nyt todellinen koko maassa ja myös harrastesiipikarja on pidettävä sisätiloissa.”

Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi kertoo, että haaskoja on käsitelty järjestössä.

”Mikä olisi merikotkien kannalta järkevintä? Haaska tarjoaa merikotkille helppoa ja mieluisaa ravintoa ja toimii siten vaihtoehtoisena ravinnonlähteenä mahdollisesti sairastuneille vesilinnuille.”

”Haaskoilta ei tietääksemme ole löytynyt huonokuntoisia lintuja eikä ole varmaa, miten helposti influenssa leviäisi kotkasta toiseen. Jos esimerkiksi kuolleita kotkia löytyisi haaskoilta, olisi kielto perusteltu”, Lehtiniemi arvioi.

Hän pitää todennäköisenä, että merikotkia on kuollut tautiin huomattavasti enemmän kuin mitä maastosta on löydetty.

”Kun miettii, paljonko ihmisiä liikkuu merikotkien päätalvehtimisalueilla, todellinen influenssaan kuolleiden lintujen määrä on todennäköisesti paljon suurempi. Merikotkien määrä on kuitenkin aika pieni, joten varsinkin yltyessään epidemia voi viedä suojelutyötä monia vuosia taaksepäin.”

Lähde: Haaskat voivat levittää lintuinfluenssaa merikotkiin tai auttaa lajia selviämään siitä – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.