Pikkulintujen ruokintaa voi jatkaa lintuinfluenssasta huolimatta – merikotkakantaa tauti voi rokottaa

Lintuinfluenssa on tappanut Suomessa viime viikkoina joitakin merikotkia ja vesilintuja. Merenkurkussa olevan vahvan merikotkakannan ei kuitenkaan uskota olevan taudin takia vaarassa.

Lintuinfluenssa-H5N8 on edennyt loka-joulukuussa Tanskan ja Ruotsin kautta Suomenkin puolelle. Tautiin kuolleita lintuja on tähän mennessä löydetty Ahvenanmaalta, Nauvosta ja Raumalta. Joukossa on neljä merikotkaa ja vesilintuja kuten tukkasotkia.

Merenkurkussa tapauksia ei vielä ole tullut ilmi, mutta biologi ja WWF:n merikotkatyöryhmän jäsen Timo Lumme pitää todennäköisenä , että jossakin vaiheessa tämä influenssavirus rantautuu tännekin.

Täältähän ei ole vielä löydetty mitään, mutta kun telkkäparvet ja tukkasotkaparvet kotiutuvat Ahvenanmereltä tänne Merenkurkkuun takaisin, niin joukossa on varmaan lintuja, jotka kantavat lintuinfluenssaa, kertoo Lumme.

Merikotkista vaaravyöhykkeellä ovat erityisesti nuoret merikotkat, jotka muuttavat Ahvenanmaalle tai Etelä-Ruotsiin. Vanhemmat kotkat pesivät tutuilla paikoilla ja ne pyrkivät olemaan koko talven täällä, jatkaa Lumme.

Lintujen joukkoruokintaa pitäisi välttää

Nyt liikkeellä oleva lintuinfluenssatyyppi näyttää olevan vaarallinen erityisesti vesilinnuille ja merikotkille. Virus leviää muun muassa lintujen ulosteiden kautta. Lumme toivoo, että isojen lintujen ruokinta lopetettaisiin.

Täälläkin on paljon luontokuvaajia, jotka pitävät ruokintapaikkoja muun muassa merikotkille. Nyt pitäisi välttää sellaisten houkuttimien käyttöä, jotka houkuttelevat paljon lintuja koolle, sanoo Lumme.

Tavallisten pikkulintujen kohdalla tätä virusta ei ole havaittu eikä näin ollen oman lintulaudan vieraiden ruokintaa tarvitse lopettaa. Lintuinfluenssa-H5N8:n ei ole todettu tarttuneen myöskään ihmisiin.

Merikotkakantaa ei tämän uudentyyppisenkään viruksen uskota uhkaavan. Timo Lumme kertoo, että viime keväänä Merenkurkussa rengastettiin 79 merikotkan poikasta ja kanta on tällä hetkellä melko vahva. Pieni vaikutus influenssalla voi olla, mutta ratkaisevaa tuhoa sen ei uskota tekevän.

Lähde: Pikkulintujen ruokintaa voi jatkaa lintuinfluenssasta huolimatta – merikotkakantaa tauti voi rokottaa | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.