Domstol godkänner vinterns vargjakt | Svensk Jakt

Förvaltningsrätten i Luleå har avslagit samtliga överklaganden av licensjakten på varg i Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län.

Länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län har beslutat om licensjakt efter totalt 24 vargar.

Föreningen Nordulv, Wolf Association Sweden, Svenska rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen i Värmland, Dalarna och Gävleborg län hade överklagat länsstyrelsernas beslut om licensjakt efter varg.

Även Jägarnas riksförbunds Värmlandsdistrikt överklagade det beslut som avsåg Värmland och Örebro län.

Avslår samtliga

Förvaltningsrätten har nu avslagit samtliga överklaganden. Det innebär att länsstyrelsernas beslut består och att licensjakt tillåts inom vissa särskilt angivna områden under perioden den 2 januari–15 februari 2017.

Förvaltningsrätten har bedömt att länsstyrelsernas syfte med licensjakten, bland annat att begränsa negativa socioekonomiska konsekvenser och förbättra möjligheterna för tamdjurshållning, är acceptabla syften som kan motivera ett undantag från det strikta skyddet för varg.

Förvaltningsrätten anser även att jakten är ändamålsenlig och att de syften som angivits kan förväntas uppnås genom licensjakt och att det saknas andra lämpliga lösningar för att uppnå dessa syften.

Kan överklagas

Sammanfattningsvis har förvaltningsrätten bedömt att de förutsättningar som krävs för licensjakt enligt jaktförordningen och art- och habitatdirektivet är uppfyllda.

Domarna kan komma att överklagas till kammarrätten i Sundsvall. Något som ordföranden i Jägareförbundets rovdjursråd, Torbjörn Lövbom, är säker på kommer att göras.

Ja, jag skulle bli förvånad annars, säger han.

Från Jägareförbundet ser man utslaget i förvaltningsrätten som ett steg i rätt riktning, även om man anser att tilldelningen på 24 vargar är för låg.

Den av regeringen fastställda rättsprocessen är igång. Vi är förstås nöjda med utfallet i förvaltningsrätten och förväntar oss ingen annan bedömning i kammarrätten, säger Torbjörn Lövbom.

Sedan tidigare pågår ett annat domstolsärende med bäring på vargjakt. Det är Högsta förvaltningsdomstolen i Stockholm som behandlar en överklagan från länsstyrelsen i Värmland, vad gäller förra årets avslag till jakten i kammarrätten i Göteborg.

Lähde: Möt jakthundar i Stockholm – Svensk Jakt

Tallenna

Tallenna

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.