Suurpetoalueelle tehtiin valvontaisku – ”metsästäjillä lupa-asiat kunnossa” Aseet piiloon

Metsästäjien lupa-asiat olivat pääosin kunnossa poliisin, Metsähallituksen ja Suomen riistakeskuksen yhteisessä valvontaiskussa Pohjois-Karjalassa perjantaina.

Tarkastettujen metsästäjien määrä ja havaitut puutteet vastaavat hyvin sitä lähtöolettamaa, että järjestäytyneillä metsästäjillä on lupa-asiat kunnossa, kertoo ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Pohjolaisen mukaan hyvästä tuloksesta huolimatta valvonnalle on tulevaisuudessakin tarvetta.

Sillä osaltaan varmistetaan se, että erämailla liikkuu metsästäjiä, jotka noudattavat lakia ja toimivat vastuullisesti ja eettisesti oikein, Pohjolainen toteaa.

Poliisi ja erävalvojat aloittivat työnsä jo aamuhämärässä 15 miehen ja kuuden autopartion voimin. Valvontaa tehtiin Juuan, Polvijärven, Lieksan, Nurmeksen, Valtimon ja Kuhmon alueella.

Hirvenmetsästyksen aikana tehdään pistokoetyyppisiä valvontaiskuja. Tarkastellaan lupia sekä aseiden kuljettamiseen ja säilyttämiseen liittyviä asioita, Pohjolainen mainitsee.

Metsästyksen valvonta on työlästä laajoilla salomailla. Ne ovat täynnä ristiin rastiin kulkevia metsäautoteitä, joita salametsästäjät käyttävät hyväkseen.

Tämä seutukunta on yksi keskeisimmistä alueista, jossa valvontaa tehdään. Näkyvä valvonta lisää tietoisuutta kiinnijäämisen riskistä, Pohjolainen painottaa.

Aseet piiloon

Vaikka metsästäjien asiat ovat pääosin kunnossa, niin myös petrattavaa löytyy.

Ase saatetaan jättää näkyville auton sisälle, josta se on pitkäkyntiselle helppo saalis. Ase pitää kuljettaa pussissa ja katseilta piilossa, huomauttaa ylikonstaapeli Erkki Manninen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Metsähallituksen Etelä-Suomen alueen erätalouspäällikkö Jarmo Väisästä harmittaa riistalintujen laiton ampuminen.

Teeret ja muut metsäkanalinnut tulevat syömään kiviä tielle, jolta ne on helppo ampua. Tämä on ikävä piirre, ja se on laissa kielletty, Väisänen sanoo.

Valvontapäivän aikana ei nähty merkkejä suurpedoista. Väisäsen mukaan niiden salametsästyksestä kuulee kuiskintaa, mutta toteen näyttäminen on vaikeaa.

Valvottavat alueet ovat laajoja.

Muutama tapaus paljastuu vuosittain. Erävalvonnan painopiste kääntyy suurpetoihin Itä-Suomessa marras-joulukuussa.

Alueella on paljon susia ja muita suurpetoja. Suurpetojen, etenkin susien salatapoista puhutaan paljon, toteaa julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen Suomen riistakeskuksesta.

Viranomaisten apuna on suuri joukko riistanhoitoyhdistysten metsästyksenvalvojia.

He ovat suuri voimavara. Viime kesänä koulutimme poliisin kanssa koko maassa yhteensä noin 1500 riistanhoitoyhdistyksen metsästyksenvalvojaa uudelle viisivuotiskaudelle, Härkönen kertoo.

Lapinlahtelainen Arto Kuokka oli Nurmeksessa jahtaamassa metsäkanalintuja kahden koiransa kanssa, mutta saalista ei tullut. Poliisi pysäytti miehen aseen ja lupien tarkastamista varten.

Olen metsästänyt 25 vuotta ja tämä oli vasta toinen tarkastus. Minusta on erittäin hyvä, jos valvonnalla saadaan pidettyä esimerkiksi tieltä riistalintuja ampuvat kurissa, Kuokka sanoo.

Lähde: Suurpetoalueelle tehtiin valvontaisku – ”metsästäjillä lupa-asiat kunnossa”

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.