Neljä syytä syödä kotimaista kalaa | Luonnonvarakeskus

Suomi on Itämeren suurin kalastusvaltio, mutta haaskaamme valtaosan saaliista turkiseläinten rehuksi. Syömämme kala taas on pääosin ulkomaista. Meribiologi Meri Kallasvuo listaa neljä syytä, miksi kotimaisen kalan syönti kannattaa.

Saat lautasellesi tuoretta lähiruokaa

Meillä on sekä merialueella että sisävesissä tuottoisat kalakannat, jotka kestävät kalastusta ja joissa on hyödyntämätöntä potentiaalia. Esimerkiksi merialueen tärkein ammattikalastuksen saalislaji on silakka, jonka saaliit ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvaneet. Vuonna 2015 silakkasaalis oli 131 miljoonaa kiloa, mutta siitä vain muutama häpeällinen prosentti päätyy kuluttajan lautaselle.

Järkevintä olisi, että valtaosa silakkasaaliista, puhumattakaan särkikaloista, käytettäisiin ihmisravinnoksi. Lähellä pyydetyllä kalalla korvataan ruokavaliossamme lihaa, jonka tuottaminen rasittaa ympäristöä moninkertaisesti enemmän sekä ravinteiden että kasvihuonekaasujen osalta.

Teet ympäristöteon

Vesiekosysteemin hyvä tila on elinehto kestäville kalakannoille. Oikein ohjattuna myös kalastuksella voidaan hoitaa kalakantoja, poistaa ravinteita vesiekosysteemistä ja tukea vesiluonnon hyvää tilaa.

Nykyisellä kalansyöntibuumilla pelkkä kalastuksen lisääminen ei riitä tyydyttämään nälkäisiä kuluttajia, sillä luonnonkalakantojen kestävällä hyödyntämisellä on rajansa. Tarvitaan kestävästi kasvatettua kalaa.

Tällä hetkellä Suomi ei tuota kalaa omiin tarpeisiinsa. Suunta muuttuu, sillä kansallisen vesiviljelystrategian mukaisesti kalankasvatustuotanto kaksinkertaistetaan vesiluonnon hyvää tilaa vaarantamatta. Tämä onnistuu, kun kalankasvatus siirretään avomerelle tai kiertovesilaitoksiin ja ravinteita kierrätetään syöttämällä lohille Itämeren kalasta tehtyä rehua.

Oikein sijoitettuna ja toteutettuna kalanviljelyn ympäristövaikutukset jäävät vähäisiksi. Kalanviljelyn ympäristökuormitus on vähentynyt roimasti ja muodostaa Itämerellä vain prosentin Itämeren kokonaiskuormituksesta. Tämän seurauksena kotimainen kasvatettu kirjolohi löytyy WWF:n kalaoppaan vihreältä listalta.

Muutat ruokavaliosi terveellisemmäksi

Luulitko, että kotimaiset kalat on marinoitu ympäristömyrkyissä? Harhaluulo. Virallisten syöntisuositusten mukaan kotimainen kala on erittäin suositeltavaa ravintoa, ja sen käyttöä tulee lisätä. Dioksiinien ja ympäristömyrkkyjen pitoisuuksista revitellään otsikoita, mutta todellisuudessa kaloista saatavat terveyshyödyt voittavat moninkertaisesti.

Vähitellen kalataloussektori on herännyt, että aktiivista tuotteistamista tarvitaan mielikuvien muutokseen. Tästä hyvä esimerkki on taiten rakennettu tuote Benella-kirjolohi. Sen markkinoinnissa on onnistuttu yhdistämään vähäiset ympäristövaikutukset, kalaan siirtyvät terveelliset ominaisuudet, valtamerien kalavarojen säästäminen sekä lähiruoka ja tuoreus.

Tuet Suomen taloutta

Suomen kauppatase kalatuotteiden osalta on yli 350 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tämän korjaamiseksi tuontikalasta suurin osa on pystyttävä korvaamaan kotimaisella kalalla.

Lisäarvoa on mahdollista saada jalostamalla kalasta hinnakkaampia tuotteita, joko ruoaksi tai kosmetiikka- ja lääketeollisuuden materiaaleiksi. Pitkällä tähtäimellä kasvu voi perustua kotimaan markkinoiden lisäksi myös vientiin.

Lähde: Neljä syytä syödä kotimaista kalaa – Luonnonvarakeskus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.