Pohjois-Karjala on tänä kesänä osa Bombolandiaa – kimalaisia on paljon

Pölyttäjillä on tänä kesänä menossa hyvät ajat osassa Suomea, myös Pohjois-Karjalassa. Moni puutarhassaan aikaa viettänyt on ihmetellyt kimalaisten ja muiden pörriäisten suurtaa määrää.

Parina edelliskesänä kukille ja koko luonnolle elintärkeitä pölyttäjiä oli maakunnassa selvästi vähemmän kuin tänä vuonna.

Tässä ei kuitenkaan ole mitään poikkeavaa.

Pölyttäjien luontaiset kannanvaihtelut ovat aika voimakkaita, ja niissä on alueellisia eroja.

Tänä kesänä pölyttäjiä on ollut hyvin ainakin Hämeessä, Etelä-Karjalassa ja ilmeisesti siellä Pohjois-Karjalassakin, hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun ely-keskuksesta kertoo.

Joillakin pölyttäjillä on nyt siis menossa hyvä vuosi, toisilla huonompi. Koska pölyttäjät kilpailevat samoista resursseista, se on luonnon kannalta hyvä asia.

Kimalaiset ovat näkyvimpiä ja tunnetuimpia villejä pölyttäjiä. Niiden tämänhetkinen runsaus johtuu Leinosen mukaan siitä, että kun talvehtineet uudet kuningattaret aloittivat keväällä yhdyskunnan rakentamisen, siihen sattui lämmin jakso.

Työläispolvi lähti hyvin käyntiin. Kesäkuun alussa ollut kylmä väli ei vaikuttanut, ja nyt työläispolvia on tullut lisää.

Kimalaisten runsauden painopiste on pohjoisessa. Kainuusta lähtien pohjoisessa Suomessa sijaitsee valtakunta, jota me tutkijat nimitämme Bombolandiaksi. Kainuusta etelään taas on villimehiläisten maa.

Mesipistiäisiin kuuluvien kimalaisten tieteellinen sukunimi on Bombus. Eri lajeja on paljon.

Lähde: Pohjois-Karjala on tänä kesänä osa Bombolandiaa – kimalaisia on paljon

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.