Kauriiden hävitys helpottaisi saariston punkkipiinaa

Korppoossa Turun saaristossa kärsitään vakavasta punkkiongelmasta. Yksi ratkaisu olisi punkkeja kantavien hirvieläinten hävitys saarelta.

Korppoo on Suomen pahinta punkkialuetta. Punkin levittämä borrelioosi jyllää saarella ja uhkaa asukkaiden terveyttä. Osa paikallisista on sairastanut borrelioosin useampaan kertaan, kertoo Helsingin Sanomat.

Asukasyhdistys on julistanut sodan punkkeja vastaan, sillä punkkiongelma uhkaa myös saarelaisten tärkeää elinkeinoa: matkailua.

Paras tapa päästä punkeista eroon on tuhota isäntäeläimet. Åbo Akademista eläkkeelle jääneen loistutkijan ja dosentin Margaretha Gustafssonin mukaan metsäkauris on hirvieläimistä haitallisin, sillä se ei pelkää ihmistä, vaan menee öisin puutarhoihin ja pudottaa punkit pihoihin.

Yksi metsäkauris voi HS:n mukaan kantaa vuodessa turkissaan jopa 2 000:ta punkkia. Kauris ei kuitenkaan itse näytä kantavan borreliaa.

Yhdysvalloissa kauriiden ja punkkien suhdetta on tutkittu toistakymmentä vuotta. Eräältä saarelta hävitettiin kaikki hirvieläimet. Kaksi vuotta myöhemmin punkkeja ei näkynyt, eikä uusia borrelioositapauksia ilmennyt.

HS:n haastattelema metsästysaktiivi Jorma Lindholm Korppoosta ei innostu kauriiden hävittämisestä Korppoon saarelta. Metsästyslakikin määrää, että metsästystä on harjoitettava kestävästi niin, ettei riistakanta vaarannu.

Asukasaktiivit haluaisivat kuitenkin asettaa ihmisen kauriin edelle.

Lähde: HS: Kauriiden hävitys helpottaisi saariston punkkipiinaa – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.