Missä ovat perhoset ja pölyttäjät?

Lapissa on paikoin ihmetelty monien pörriäisten vähäisyyttä. Alueellinen vaihtelu on kannoissa suurta.

Eri puolilta Lappia kantautuneiden havaintojen mukaan perhosia, kimalaisia, ampiaisia ja muita pörriäisiä on tänä kesänä näkynyt huomattavan vähän.

Hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun ely-keskuksesta sanoo, että hyönteiskadon taustalla ei ole näkyvissä laajempaa trendiä, vaan kyse on voimakkaasta alueellisesta vaihtelusta.

Esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Karjalassa ja Hämeessä kimalaisia on ollut paljon, Kainuussa taas vähemmän.

Kimalaispesästä jäävät kesän lopussa eloon vain uudet kuningattaret, jotka seuraavana keväänä aloittavat yhdyskunnan rakentamisen. Viime keväänä yhdyskunnan rakentaminen sattui Suomessa monin paikoin todella lämpimälle jaksolle, jolloin ravintoa oli saatavilla hyvin ja työläispolvia syntyi tiheämpään ja isompina.

Lapissa ei ollut aivan yhtä lämmintä, joten kimalaisiakin on vähemmän. Tosin työläispolvia kehittyy paraikaa, ja se näkyy vasta heinäkuun lopulla.

Pistiäisistä oma lukunsa ovat erakkomehiläiset ja erakkoampiaiset, jotka eivät muodosta yhdyskuntaa, eli niillä ei ole työläisiä. Niiden osalta meneillään on pesimäpaikkojen pulasta johtuva pidempi huono jakso.

Erakkomehiläiset ja -ampiaiset pesivät ihmisten tekemissä puurakenteissa ja luonnossa kovakuoriaisten ja isojen puupistiäisten tekemissä koloissa. Kun heinäladot ovat vaihtuneet muovitettuihin paaleihin, navetat ja ladot betonihalleihin ja puuaidat metallisiin, ovat pesimäpaikat vähentyneet huomattavasti.

Erakkojen määrää on vaikea arvioida, mutta jotain kertoo jo se, että erakkomehiläisiä on Suomessa 180 lajia ja kesymehiläistä yksi.

Myös paarmojen vähyyttä on paikoin ihmetelty, mutta esimerkiksi Kainuussa ja siitä etelään niitä on Leinosen mukaan ollut paikoin valtavia määriä.

Paarmakantojen suuruus on kiinni siitä, miten niiden talvehtiminen onnistuu. Toukkavaiheessa ne elävät järvien lietteisissä lahdissa vesirajan tuntumassa.

Jos paarmoja on nyt vähän, ei niitä todennäköisesti hirveän paljon enää tulekaan, Leinonen arvioi.

Vähäiset havainnot päiväperhosista liittyvät nekin säähän: hyvällä säällä perhosia yleensä havaitaan enemmän, mutta jos poutaa on vain vähän, perhoset keskittyvät lähinnä lisääntymiseen.

Lähde: Missä ovat perhoset ja pölyttäjät? – Lapin Kansa

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.