Lapin metsästäjät: Ei kanalintujen kausilupia Lappiin

Lappilaiset metsästäjät ovat vastikään lähestyneet Metsähallitusta kirjeellä estääkseen kanalintujen pyynnin kausiluvilla tulevaisuudessakin. Metsähallitus aikoi ensi syksynä ryhtyä myymään pidempiä metsäkanalintulupia Lappiin, usean kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Suunnitelmaa kuitenkin muutettiin jo alkuvuodesta niin, että käytäntöä ensin kokeillaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Lappilaiset metsästäjät eivät helpolla anna periksi, kun kyse on metsäkanalintujen kausipyyntiluvista. Paikalliset riistanhoitoyhdistykset olivat jo alkuvuodesta näreissään Metsähallituksen suunnitelmista myydä Lapissakin kausilupia kanalintunpyyntiin ensi syksystä lähtien.

Metsähallitus rajasikin myynnin aloittamisen vaiheittaiseksi. Ensin myyntiä kokeillaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Vielä tämänkin päätöksen jälkeen Metsähallitukselle lähti Lapin riistanhoitoyhdistysten aluekokouksen laatima esitys asiasta.

Kun heillä oli aluekokous, he lähettivät kirjeen huhtikuun loppupuolella.
Esityksen Metsähallitukselle, ettei kausilupia otettaisi käyttöön Lapin maakunnan alueella, Metsähallituksen Lapin aluepäällikkö Pirjo Ilvesviita kertoo.

Kysehän on Suomessa poikkeusalueesta. Tällä hetkellä Lapissa, Kainuussa ja Koillismaalla kuntalaisille on taattu vapaa metsästysoikeus valtion mailla. Muualta tulleet ovat tähän asti voineet pyytää kanalintuja vain päiväluvilla. Kymmeniin vuosiin pitempiä kausilupia ei ole myönnetty.

Metsästyspaineen pelätään lisääntyvän

Suomen Riistakeskuksen Lapin alueen riistanhoitopäällikkö Sami Tossavainen sanoo,  että kaikki riistanhoitoyhdistykset ovat vastustaneet kausiluvan tuloa Lappinn.

Varmastikin lähtökohtaisesti tämä kanalintuasia on lappilaisille hyvin herkkä aihe. Muutos koetaan hankalaksi. Mahdollisesti pohjana on pelko, että metsästyspaine voisi lisääntyä alueella ja kenties valvottavuus voisi heikentyä, Sami Tossavainen.

Metsähallitus perustetelee kausilupa-asiaa velvoitteellaan taata metsästysmahdollisuudet kaikkialla.

Tätä on lähdetty edistämään siksi, että lupien kysyntä (poikkeus)alueella on ollut hyvin epätasaista. Osa lupa-alueista on sellaisia, jossa kiintiöidyt luvat myydään loppuun hyvin lyhyessä ajassa ja osassa alueita myynti on vähäistä, Pirjo Ilvesviita sanoo.

Meillähän on Lapissa esimerkiksi sellaisia alueita, joissa puolet luvista jää myymättä.

Ilvesviidan mukaan ensi syksynä kerätään kokemuksia kokeilualueilla kausilupien menekistä ja käytöstä. Tämän perusteella ensi talven aikana ratkaistaan, harkitaanko kausiluvan käyttöönottoa joillakin Lapin alueilla vai jätetäänkö Lappi jatkossa jopa ilman kausilupia.

Kausilupia myydään nyt valtakunnallisesti vuosittain noin 2 000, päivälupia taas lunastetaan yli 40 000, Pirjo Ilvesviita sanoo. Hän arvioi, että uusille kausilupa-alueille olisi mennyt nyt muutama sata lupaa.

Lähde: Lapin metsästäjät: Ei kanalintujen kausilupia Lappiin | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.