Satelliittikuikka Lahja palasi kotijärvelleen Suomeen

Satelliittikuikan lähetin lakkasi toimimasta helmikuussa, joten paluu Mustaltamereltä Kangasniemelle oli iloinen yllätys. Lahja pääsee nyt eläkkeelle tehtävästään ja jatkaa elämäänsä muiden kuikkien keskellä vaiennut lähetin selässään.

Satelliittiseurannassa ollut Lahja-kuikka on palannut tutkijoiden ja kuikkien ystävien huojennukseksi talvehtimisalueeltaan Mustaltamereltä pesimäjärvelleen Kangasniemellä. Kuikkahankkeessa mukana oleva biologi Heikki Helle sai tiedon Lahjan paluusta perjantaina aamulla.

Kyllähän se oli liikuttava hetki, niin sanotusti tipahdin tuolilta. Tässä on reilu kaksi kuukautta eletty epätietoisuuden vallassa. Lahjan lähetin lakkasi toimimasta helmikuussa, ja sen jälkeen emme ole saaneet minkäänlaista paikannustietoa.

Helteen mukaan varmuutta Lahjan paluusta ei ollut, mutta tutkijoilla oli kova usko siihen, että vanha ja kokenut kuikka selviää muuttomatkasta.

Se on harmi, että lähettimen toiminta lakkasi ennen aikojaan. Meillä ei nyt sitten Lahjan kevätmuuttoreitistä tai muuton nopeudesta ole mitään käsitystä. Syysmuutto saatiin hyvin kartalle kyllä, Helle sanoo.

Viime kesänä satelliitti-implantti asennettiin myös mikkeliläiseen Rurik-kuikkaan, mutta se menehtyi Mustallamerellä alkuvuodesta.

Paluu takaisin kotijärvelle

Havainnon Lahja-kuikan palaamisesta Suomeen teki mökkijärvelleen kuikkien paluuta seuraamaan saapunut Lahja Lahtinen. Lahtinen on soudellut järvellä kuikkien keskellä koko viikon.

Järvestä lähtivät jäät maanantaina aamulla, ja heti sen jälkeen tänne tuli kaksi kuikkapariskuntaa, mutta yksikään kuikista ei ollut Lahja. Tänään hän sitten osui seitsemän kuikan parvesta kaukoputken sihtiin. Äsken tuolla katselimme sitä. Lahja ja todennäköisesti hänen puolisonsa uiskentelivat omille teilleen sinne päin, missä pesä on ollut. Kyllä se varmaan pesimäreviiri mielessä on, Lahtinen kertoo.

Lahja Lahtinen ja Lahja-kuikka viettävät kesiään samalla mökkijärvellä. Muutakin yhteistä heillä on.

Silloin kun satelliittikuikkaprojektia aloitettiin ja kuikka tältä järveltä pyydystettiin, niin saimme nimetä hänet. Hänestä tuli nyt sitten Lahja-kuikka, kaima minulle.

Arat kuikat ovat olleet Lahtiselle aina tärkeitä. Kesäaikaan yhteen kokoontuvat sukeltelijat jaksavat innostaa mökkiläistä ja luonnosystävää vuodesta toiseen.

Kun kuikat kokoontuvat, niitä saattaa olla tälläkin järvellä toistakymmentä. Jotain salamyhkäistä niiden kokoontumisessa on, kun ei tiedetä, mikä on sen tarkoitus.

Ansaitulle eläkkeelle

Lahja-kuikan elämää ja pesintäpuuhia seurataan kesällä tarkkaan erityisesti mökkiläisten toimesta. Myös biologi Helle aikoo lähteä pesimäjärvelle kiikaroimaan kuikkaa, jonka elämää hän on seurannut tiivisti kuluneen vuoden ajan.

Lahjan kevät- ja syysmuuttojen seuranta kuitenkin päättyi lähettimen hajoamiseen.

Lähetintä ei enää aiota korjata.

Kuikan tapauksessa se ei tule kysymykseen. Implanttilähetin on asennettu kirurgisesti kuikan sisälle, ilmapussiin. Se on suhteellisen iso operaatio linnulle, joten ei ole mitenkään mahdollista lähteä siihen lähettimeen akkua vaihtamaan, Helle kertoo.

Helteen mukaan Lahja saa nyt jatkaa kuikan elämäänsä vaienneen lähettimen kanssa.

Se saa nyt jäädä muuttoagentin tehtävästä ansaitulle eläkkeelle. Pesimäaikaista tarkkailua ilman muuta kuitenkin jatketaan. Toivotaan Lahjalle pitkää ikää.

Kuikkaprojektin Helle toivoo jatkuvan tulevaisuudessa, vaikkei sille tällä hetkellä olekaan olemassa rahoitusta.

Heti kun vain hankkeelle lisää rahoitusta saadaan, niin ilman muuta Lahjan ja Rurikin seikkailut saavat jatkoa joidenkin muiden kuikkien muodossa.

Lähde: Satelliittikuikka Lahja palasi kotijärvelleen Suomeen – pääsee eläkkeelle muuttoagentin tehtävästään | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.