Ei se ollutkaan ennenaikainen aprillipila – riistaväki äkäisenä metsojen viennistä Puolaan

Metsojen siirtoistutuksia Keski-Suomesta Puolan metsiin aiotaan tehdä vähemmän kuin alun perin suunniteltiin. Keskisuomalaisissa riistanhoitoyhdistyksissä metsojen vientiä ei hyväksytä lainkaan.

Finnhunting Oy on saanut Suomen Riistakeskukselta luvan neljänkymmenen metson siirtoon. Yritys on kuitenkin rajannut Puolaan siirrettävien metsojen määrän korkeintaan kahteenkymmeneen.

Metsojen siirtoistutuksissa on kyse EU-life-hankkeesta, jonka puolalaiset ovat käynnistäneet oman metsokantansa vahvistamiseksi.

Riistanhoitoväkeä harmittaa vientihanke, sillä maakunnan metsokanta on kahden huonon lisääntymisvuoden jälkeen kehno.

Kyllä siinä yöunet rapisi silmistä muutamaksi päiväksi. Kuulostaa tosi kummalliselta metsokannoilla puuhailulta. Meillä on järjestöjä puolenkymmentä ja niiden kautta henkilöitä tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia, kertoo valittajien nokkamies, uuraislainen Jarkko Lehtovirta.

Riistakeskuksen myöntämistä kiinniottoluvista on Lehtovirran mukaan tekeillä valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Toni Hirvonen Finnhunting Oy:stä kertoo yllättyneensä millä laajuudella ja voimakkuudella metsojen Puolaan vientiin on reagoitu sosiaalisessa mediassa. Hirvonen korostaa, että Finnhunting ei siirrä metsoja vaan EU-life-projekti.

Me ollaan vaan yksi osatoteuttaja metsojen kiinniottamisessa ja on itse leikattu lupamäärä maksimissaan kahteenkymmeneen lintuun, koska alueet ovat pienentyneet alkuperäisestä hakemuksesta.

Tullaan käyttämään vain UPM:n omistamia maa-alueita Keuruun ja Multian seutukunnilla, sanoo ammattiriistanhoitaja Hirvonen.

Pyyntiaika pidetään salassa

Metsotilanteen kuumennuttua Hirvonen ei paljasta, milloin parikymmentä metsoa napataan kiinni. Luvassa pyydystämiselle on annettu aikaa huhtikuun alusta toukokuun loppuun.

Luultiin ensin, että tämä on aprillijuttu.
– Vilho Pollari

Tämä on yksi keino saada metson ääni kuuluviin EU:ssa. Sopiva naksutus kun kuuluu Keski-Euroopassa, niin se voi avata kukkaron nyörejä meillekin, arvioi Toni Hirvonen.

Keski-Suomen Metsoparlamentin jäsen Vilho Pollari kritisoi asian huonoa tiedottamista.

Metsojen vieminen Puolaan tuli kuin puskista. Luultiin ensin, että tämä on aprillijuttu, vaikkei vielä aprillipäivä olekaan. Helposti tulee seudulla ajatus, että täältä viedään viimeisetkin siemenperunat. Nyt ei ole paras mahdollinen aika viedä, sillä tässä on ollut kaksi taantumavuotta ja metsokannat ovat erittäin heikot Keski-Suomessa.

Kansanedustajilta sympatiaa riistaväelle

Ympäristövaliokunnan keskustalaiset kansanedustajat Petri Honkonen ja Mikko Kärnä ovat vaatineet metsojen vientipäätöksen kumoamista. Saarijärveläinen Honkonen ymmärtää paikallista riistaväkeä, jotka ovat pöyristyneet maakuntalinnun siirroista.

Täällä on tehty paljon vapaaehtoistyötä, jossa on etsitty metsojen pesimäpaikkoja, merkitty niitä ja tiedotettu maanomistajille. Vapaaehtoisesti on myös rauhoitettu metson, etenkin koppeloiden metsästystä, joten ymmärrän kyllä hyvin pöyristymisen tässä.

Mikko Kärnä pitää käsittämättömänä riistakeskuksen myöntämiä kiinniottolupia soidinaikana alueelle, jolla metsokannat ovat muutenkin alhaiset.

Metso oli viime syksynä kokonaan rauhoitettu Kannonkosken, Kinnulan, Kivijärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren kunnissa ja muuallakin Keski-Suomessa sen metsästysaikaa oli rajoitettu, toteaa Kärnä.

Honkonen ja Kärnä korostavat, että on hyvä saada Puolan metsokanta elpymään, mutta metsoja tulisi ottaa kiinni ainoastaan alueilta, joissa kanta on erittäin vahva ja elinvoimainen.

Puolan metsokanta ei välttämättä elvy

Vilho Pollari ei ole vakuuttunut, että siirroilla saadaan Puolan metsiin metsoja.

Vanha sanonta on, että kannettu vesi kaivossa ei kaivossa pysy. Puolassa on nyt herätty vähän myöhään. Siellä on ollut metsokantaa, mutta niitä on metsästetty liikaa ja päästetty pienpedot lisääntymään, arvioi Pollari Metsoparlamentista.

Riistakeskuksen mukaan metsojen siirtoistutukset Keski-Suomesta Puolan metsiin eivät vaaranna keskisuomalaista metsokantaa. Siirtoistutuksiin luvan myöntänyt julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen sanoo, että yksittäisiä metsoja voidaan ottaa kiinni siirtoja varten vain hyvin rajatuilla alueilla.

Tietysti asia ja hakemus on tutkittu ja peilattu metsokannan tilaa ja tiheysarvoja näillä alueilla. Kyseessä on hyvin rajatut alueet ja sen lisäksi olemme rajanneet tiettyjä alueita pois. Yksittäisten lintujen mahdollisilla kiinniotoilla ja viennillä Puolaan ei millään muotoa vaaranneta keskisuomalaista metsokantaa, vakuuttaa Härkönen.

Lähde: Ei se ollutkaan ennenaikainen aprillipila – riistaväki äkäisenä metsojen viennistä Puolaan | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.