Kulunut talvi suosinut rusakkoa

Kulunut talvi on ollut viime aikojen pakkasista huolimatta rusakolle otollinen, sillä metsissä ravintoa on ollut hyvin saatavilla.

Syyskuun alussa käynnistyvä jäniseläinten metsästyskausi päättyy helmikuun lopussa. Rusakkoa voidaan metsästää poikkeusluvalla myös muina aikoina, mutta siihen tarvitaan Suomen riistakeskuksen myöntämä poikkeuslupa.

Meille tulee Etelä-Savossa vuosittain muutamia poikkeuslupahakemuksia lähinnä erikoisviljelmiltä tai taimikoilta, kertoo riistapäällikkö Perti Vartiainen.

Jos metsästys onnistuu metsästysaikana, niin ongelma on aika pieni.

Kulunut talvi on ollut viime aikojen pakkasista huolimatta rusakolle otollinen, sillä metsissä ravintoa on ollut hyvin saatavilla.

Rusakko kestää hyvin kylmää. Se on aroeläin ja tottunut hyvin kylmään, kun vaan on ruokaa tarjolla, arvioi riistäpäällikkö Vartiainen.

Ravinnon suhteen on ollut hyvät olosuhteet, kun kaikki on ollut näkyvillä. Kyllä rusakko on eväänsä nyt hyvin löytänyt.

Rusakkojen määrän arviointi on hankalaa mutta Etelä-Savossa on riistapäällikkö Vartiaisen arvion mukaan kymmeniä tuhansia rusakkoja. Luontaisen ravinnon lisäksi rusakko voi vierailla ruokailemassa esimerkiksi erikoisviljelmillä.

Erikoisviljelmillä, kuten esimerkiksi kaalipellolla rusakko saattaa tehdä merkittäviäkin vahinkoja. Samalla tavalla taimitarhoilla rusakko voi tehdä tuhoja napsimalla puun taimia, kertoo Petri Vartiainen.

Viljelijöille tyypillisin vahinko on varmasti se, että se tekee rehupaaleihin reikiä, mikä voi pilata koko paalin.

Lähde: Kulunut talvi suosinut rusakkoa | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.