Jokiseura epäilee lohikuolemien johtuvan valikoivasta kalastuksesta

Tornio-Muoniojokiseura epäilee Tornionjoen lohikuolemien johtuvan suurelta osin valikoivasta kalastuksesta, koska lohista on löytynyt renkaan muotoisia vaurioita pään ympäriltä.

Seura vaatii kalastuksen rajoittamista, kunnes kuolemat on saatu selvitettyä lopullisesti.

Tornio-Muoniojokiseura vaatii kalastuksen rajoittamista lohikuolemien vuoksi. Seura vetoaa Rion biodiversiteettisopimukseen, jonka mukaan vaaran uhatessa tieteellisen näytön puuttumista ei tule käyttää verukkeena riskien ottamiseen.

Valtiolla ei ole valinnanvapautta olla noudattamatta sopimusta. Varovaisuusperiaate edellyttää tässä tilanteessa riskitekijöiden tunnistamista ja pyyntiponnistuksen vähentämistä, kirjoitetaan seuran tiedotteessa.

Seura vaatii myös muutosta valikoivaan kalastukseen.

Lohikuolemien syiden selvittämiseksi tulee suunnata tehokkaat ponnistukset ensi kesänä. Kalatauti on uhka luonnonlohikannalle. Eviran alustavat arviot vuodelta 2014 viittaavat mahdollisesti valikoivan kalastuksen vahingollisuuteen.

Lohikuolemat johtuvat valikoivasta kalastuksesta?

Jokiseura siis epäilee lohikuolemien johtuvan suurelta osin valikoivasta kalastuksesta. Puheenjohtaja Kalervo Aska kertoo, että Eviran tutkija on kertonut lohista, joilla on renkaan muotoinen ihovaurio pään ympärillä.

Ruotsalaisilla on kiintiö luonnonlohelle, mutta he voivat kalastaa kiintiön täytyttyä viljeltyä kalaa. Kiintiön täytyttyä luonnonlohet on vapautettava. Lohi voi vaurioitua myös siinä vaiheessa, kun se pudotetaan pois rysästä. Lohi voi itsekin rimpuilla itsensä irti verkosta, Aska avaa.

Seuran mielestä kalastuksessa tulisi välttyä kalojen turhalta käsittelyltä ja vahingoittamiselta.

Lisäksi jokiseura vastustaa suunnitelmia rajoittaa säästösyistä Tornionjoen smolttilaskentaa vain joka toiselle vuodelle.

Lähde: Jokiseura epäilee lohikuolemien johtuvan valikoivasta kalastuksesta | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.