Pyyntipaikalla-kolumni: Ruotsin tuntureille ei kaivata ulkomaalaisia – välinpitämättömyys riistakantoja kohtaan

Toimittaja Sari Penttinen kertoo, että Pohjois-Ruotsissa tuli mitta täyteen.

Moni suomalainen avaa metsäkanalintujen metsästyskauden elokuussa Ruotsin tuntureilla. Mutta eipä avaa tulevaisuudessa, jos Ruotsin hallituksen esitys menee läpi.

Tähän asti tuntureille on ollut helppo lähteä jahtiin, jopa helpompaa kuin Suomessa. On vain tarvinnut maksaa valtion riistanhoitomaksu, hoitaa aseiden ja patruunoiden tullaus ja käydä ostamassa metsästysluvat jostain paikallisesta myyntipaikasta.

Ruotsissa on ennenkin käyty keskustelua ulkomaalaisista metsästäjistä tuntureilla. Niistä, jotka pystyttivät puolijoukkueteltan maastoon, metsästivät minkä kerkesivät kiintiöistä piittaamatta ja jättivät pahimmassa tapauksessa jälkeensä osan riekkosaalisröykkiöstä. Tätä rajoitettiin kiristämällä leiriytymisen sääntelyä, ei enää puolijoukkuetelttoja ja pitkiä leiriytymisjaksoja.

Ulkomaalaisten metsästystä ei uskallettu lähteä kuitenkaan rajoittamaan, koska sen pelättiin rikkovan EU-kansalaisten yhdenvertaisuusvaatimusta.

Nyt Ruotsissa on tullut mitta täyteen. Se oli aistittavissa jo syksyllä, kun seurasi ruotsalaisten metsästäjien käymää keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Metsästäjien välinpitämättömyys riistakantoja kohtaan ja ahneus riistalle tuntuivat lisääntyneen.

Loppuvuodesta Ruotsin hallitus reagoi keskusteluun ja haaparantalaisen maatalousministerin johdolla tuli esitys, jonka tarkoituksena on ratkaista tunturijahtiin liittyvät ongelmat.

Tavoitteena on rajata pienriistan metsästysoikeus tuntureilla vain pysyvästi Ruotsissa asuville metsästäjille. Lievennyksenä tälle olisi metsästysoikeuden antaminen niille henkilöille, joilla on vahvat siteet Ruotsiin esimerkiksi pitkän maassa tehdyn työuran takia.

Esitykseen on jätetty pieni takaportti, sillä siinä todetaan, että metsästysoikeus voitaisiin antaa myös jollekin muulle. Joissain keskusteluissa on ollut esillä, että tämä voisi tarkoittaa metsästysoikeutta siinä tapauksessa, että mukana on paikallinen metsästysopas.

Kevään aikana selviää, miten ja millaisessa muodossa asia etenee. Helmikuun 15. oli aikaraja esityksen kommentoinnille.

Lähde: Pyyntipaikalla-kolumni: Ruotsin tuntureille ei kaivata ulkomaalaisia – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.