Yön linnut tulivat ihmisten ilmoille – iso pöllö tuijotti Hennaa lintulaudalla

Pöllöt ovat tulleet Koillismaalla ihmisten ilmoille. Pöllökuvia on viime päivinä ollut näkösällä netissä sekä ammattilaisten että harrastelijoiden ottamina.

Kuusamon Saapungissa ihmeteltiin viime viikolla lintulaudalta tuijottanutta pöllöä. Henna ja Joni Saapunki olivat kaksistaan kotona, kun Joni yhtäkkiä huusi yläkerrassa olleelle Hennalle, että katso lintulaudalle.

Minä katsoin sitä, että en näe mitään. Joni huusi, että vaihda paikkaa, katso eri kohtaa, etkö huomaa?

Henna katsoi tarkemmin ja huomasi viimein, että lintujen ruokintapaikalla ei istukaan pikkulintu, vaan valtava pöllö.

Sisarukset katsoivat pöllöä keittiön ikkunasta ja Henna kuvasi. Pöllö tuijotti takaisin mustilla silmillään. Kuiskattiin, kun pelättiin että se lähtee pois. Kuukkeli siinä lensi ees taas. Se sitä vahtasi.

Saapungissa lentelee aina välillä pöllöjä, mutta aiemmin niitä ei ole pihassa näkynyt. Henna ei itse tunnistanut pöllöä, mutta äiti ja veli määrittivät sen lintukirjasta viirupöllöksi.

Viirupöllö oli todennäköisesti kyttäämässä lintulaudalta tippuvia siemeniä syöviä myyriä. Myyriä on Kuusamossa edelleen paljon, minkä vuoksi on myös pöllöjä.

Nyt kun lunta on paljon ja lumen alla on kova jäinen kansi, on pöllöjen saalistus vaikeutunut. Ehkä sen takia ne ovat jälleen tulleet metsän siimeksestä pelloille ja avoimille paikoille saalistamaan myös päivisin. Tavallisesti useimmat pöllöt ovat yöaktiivisia.

Koillismaalle on tultu viime viikkoina kaukaakin kuvaamaan hiiripöllöjä ja varpuspöllöjä. Onnekkaimmat ovat saaneet linsseihinsä ”suuren harmaan” eli lapinpöllön.

Pari talvea sitten lapinpöllöjä oli Kuusamossa useita paikallisina, eli niitä saatiin kuvattua pitkän aikaa. Tänä talvena havainnot ovat olleet harvemmassa.

Lähde: Koillissanomat – Yön linnut tulivat ihmisten ilmoille – iso pöllö tuijotti Hennaa lintulaudalla

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.