Ampumarata siirtyy Tuusulasta keskelle Tahkon golfkenttää

Kaksi vanhaa merikonttia seisoo Sulan työmaa-alueella Tuusulassa. Kontteihin rakennettu maalitaulujen rivi odottaa ampujiaan – mutta ei pitkään.

Maanantaina kontit matkaavat rekan kyydissä Savoon, Tahkon golfkentälle. Jo aiemmin kentälle on viety neljä suojakonttia sekä muita rakenteita – ja niin golfkentälle kohoaa ampumahiihtäjien harjoituspaikka muutamassa päivässä.

Golfkentällä voidaan hyödyntää valmiita kulkureittejä ja latuja, huomauttaa tuusulalainen Pauli Harjula.

Tuusulan Voima-Veikkojen aktiivi sai muutama vuosi sitten idean hyödyntää vanhoja merikontteja ampumaharjoittelussa: maalitaulut kontin sisään, toinen sivu auki – ja sisään ammuttavien luotien jäämät jäävät kätevästi konttiin, eivätkä ympäröivään luontoon.

Vuosien saatossa idea on jalostunut, ja nyt Harjulan yritys Dust Away Oy toimittaa kokonaisia ”city-ratoja”.

Komea kokonaisuus sisältää maalitaulukonttien lisäksi radan sivuille asetettavat suojakontit, jotka voivat kätkeä sisäänsä huolto- ja wc-tiloja – tarvittaessa lämmitettyjä. Suojakontteja yhdistää ampumaradan yli menevät etukulissit, jotka toimivat vaikkapa mainospaikkoina.

Suojakonttien ja etukulissien pääasiallinen tarkoitus on kuitenkin estää laukausten karkaaminen radan ulkopuolelle, minkä takia konteista rakennettu ampumarata ei vaadi ympärilleen maavalleja.

Kesän tullen kokonaisuus voidaan kuljettaa jonnekin, missä rullahiihto onnistuu, Harjula kertoo.

Helppo liikuteltavuus onkin Harjulan mielestä konttiratojen paras ominaisuus. Se kun tarkoittaa sitä, että pienikaliiperisille (22 lr) aseille – joilla ampumahiihtäjätkin ampuvat – voidaan luoda lisää harjoituspaikkoja.

Kilpailupaikat ovat sitten erikseen, mutta kaikkialle ei voida stadioneita rakentaa, Harjula huomauttaa ja kertoo, että myös lupa-asiat voivat keventyä konttien avulla.

Vuoden alussa voimaan tulleen uuden ampumaratalain mukaan vähäisestä ampumaradasta – mikä tarkoittaa enintään 10 000 laukausta vuodessa – riittää ilmoitus poliisihallitukselle.

Tämä mahdollistaa väliaikaisten treenipaikkojen rakentamisen konttien avulla, Harjula sanoo.

Tahkolle kohoaa ensimmäinen Dust Awayn city-rata, seuraava on tulossa Närpiöön.

Harjula näkisi kontteja mieluusti myös Keravan Keinukalliolla, jonne suunnitellaan ampumahiihtostadionia alueen kehityssuunnitelman mukaisesti.

Vähintään väliaikaisratkaisuna, sillä isomman stadionin saaminen kestää kauan lupineen ja valituksineen, Harjula huomauttaa

Tästä on kyse

Tuusulalainen Pauli Harjula sai vuonna 2013 idean ympäristöystävällisemmästä ampumaradasta, jossa maalilaitteet sijoitetaan vanhoihin merikontteihin.

  • Luodit ammutaan konttien avattavasta kyljestä sisään, jolloin luodit ja niiden jäämät jäävät konttiin.
  • Kontit ovat siirrettävissä paikasta toiseen ja niihin voidaan sijoittaa myös liikkuvia maalitauluja.
  • Kontit saa lukittua, jolloin maalilaitteet ovat suojassa säältä ja ilkivallalta konttien sisällä.
  • Harjula on kehitellyt maalitaulukonttien ympärille kokonaisen ”city-radan”, johon kuuluu maalitaulukonttien lisäksi suojaavat sivukontit ja etukulissit.

Harjulan yritys Dust Away Oy:n myymien konttien hinta riippuu varustelusta. City-ratapaketin saa eurolla, pelkän maalitaulukontin noin 6 000 eurolla ja tyhjä kontti maksaa pari tuhatta euroa.

Suunnitteilla on myös leasing-järjestelmä, joka sisältää ylläpidon ja käyttöopastuksen.

Lähde: Ampumarata siirtyy Tuusulasta keskelle Tahkon golfkenttää | Keski-Uusimaa

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.