Suomalaismies ampui Saarenmaan ensimmäisen sakaalin – ”Oikein kultamitaliketun näköinen eläin”

Suomalaismetsästäjä Jouni Holopainen sai keskiviikkona harvinaisen eläimen tähtäimeensä. Saarenmaalla osan vuotta asuva Holopainen kaatoi saaren ensimmäisen sakaalin.

Kyyjärveltä Keski-Suomesta kotoisin oleva Jouni Holopainen kohtasi viime viikolla erikoisen näyn. Holopainen näki kotipihallaan Saarenmaalla sakaalin.

Sakaali oli löytänyt metsästystä harrastavan Holopaisen haaskapaikan. Holopainen on levittänyt villisiannahkoja lähelle taloaan kettujen ja supikoirien houkuttelemiseksi.

Keskiviikkoiltana siihen tuli oikein kultamitaliketun näköinen eläin. Menin pihalle ja hiivin lähemmäksi kiviaidan reunaa pitkin.

Eläin istui haaskalla ja katseli pellon toiselle puolelle kuutamossa. Pääsin yllättämään sen siitä, Holopainen kertaa.

Vielä siinäkin vaiheessa Holopainen luuli sakaalia ketuksi.

Tuntomerkit eivät kuitenkaan oikein täsmänneet: häntä oli kuin supikoiran ja koko oli iso. Soitin virolaisille metsästyskalentereille, jotka ottivat eläimestä kuvan ja lähettivät eteenpäin. Sitä kautta varmistui, että kyseessä oli ensimmäinen Saarenmaalla ammuttu sakaali.

Eläin oli naarapuolinen ja painoi 10 kiloa.

Sakaali ehkä uinut mantereelta Saarenmaalle

Sakaaleja on liikkunut virolaissaarella jo ennen tätä. Yksi on jäänyt aiemmin auton alle, Holopainen tietää.

Sakaalit ovat matkanneet Saarenmaalle Viron mantereelta todennäköisesti talvella jalkaisin jäitä pitkin tai kesällä uimalla.

Sakaali on ilmeisesti aika hyvä uimaan. Sillä on käpälissä samanlainen räpylämäinen nahka kuin jäniksellä. Se pystyy menemään niiden avulla hankeakin pitkin.

Holopainen on lähettänyt sakaalin ruhon tutkittavaksi. Virolaisviranomaiset haluavat selvittää, onko siinä tauteja.

Sakaalit leviämässä kohti pohjoista

Pohjois-Afrikassa ja Länsi-Aasiassa yleinen sakaali on uusi tulokas Virossa. Toistaiseksi niitä on havaittu maassa vasta muutamia. Holopainen kertoo, että manner-Virossa niitä on ammuttu tähän mennessä kolme kappaletta.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan yksittäiset pohjoiseen harhailleet sakaalit ovat merkki kannan vahvistumisesta Balkanilla, jossa lajia esiintyy runsaasti.

Holopainen arvioi, että Saarenmaalla sakaali pysyy hengissä syömällä esimerkiksi linnunmunia ja linnunpoikasia sekä jäniksiä ja kauriin vasoja.

Hanhenmetsästysretket Saarenmaalle viedään käsistä

Holopaiselle metsästys Saarenmaalla on entuudestaan tuttua. Hän on järjestänyt tuttavapiirilleen aiemmin muun muassa villisian ja hanhen metsästysmatkoja sekä kalastusreissuja.

Kysyntää niille on ollut Holopaisen mukaan enemmän kuin hän olisi uskonutkaan. Erityisesti hanhen metsästysmatkat olisivat niin suosittuja, että tänne voisi ajaa porukkaa linja-autolasteittain.

Holopaisen hanhireissuilla ammutaan valkoposkihanhia, joiden metsästys on Suomessa kielletty.

Ampumiensa kettujen ja supikoirien turkit Holopainen antaa eteenpäin myytäväksi. Vastineeksi hän saa villisianmakkaraa tai -säilykettä.

Sakaalin turkin ja kallon Holopainen pitää itsellään metsästysmuistona. Panen ne seinälle ja kerron niistä suuria metsästysjuttuja kavereille, Holopainen nauraa.

Lähde: Suomalaismies ampui Saarenmaan ensimmäisen sakaalin – ”Oikein kultamitaliketun näköinen eläin” – Ulkomaat – Uutiset – MTV.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.