Gabonin norsunsuojelijoiden työ käy yhä vaarallisemmaksi

Rynnäkkökiväärein varustautuneet salametsästäjät uhkaavat norsuja:

”Mitä enemmän pidätyksiä teemme, sitä paremmin aseistautuneina he palaavat”

Tiettömiä taipaleita, katkeilevia radioyhteyksiä, laukaustenvaihtoa, rynnäkkökiväärein aseistettuja rikollisjoukkoja. Näitä kaikkia keskiafrikkalaisen Gabonin norsuja suojelevat ekovartijat kohtaavat työssään.

Työstämme on tullut vaarallista, sanoo kymmenen vuotta salametsästystä ekovartijana suitsinut Claude Angoue.

Mitä enemmän pidätyksiä teemme, sitä paremmin aseistautuneina he (salametsästäjät) palaavat. Osalla on metsästyskiväärejä, mutta näemme enemmän ja enemmän kalashnikoveja.

Naapurimaan Kongon väkivaltaisuuksien myötä Gabonin lähialueilla on liikkeellä runsaasti sotilaskäyttöön tarkoitettuja aseita, sanoo Ivindon kansallispuiston vartijoiden johtaja Rostan Abaa.

Tehokkaita aseita päätyy salametsästäjien käsiin ja kulkeutuu Gaboniin.

Kyse ei ole enää pelkästään salametsästyksen valvonnasta, tästä on tullut kansallisen turvallisuuden kysymys, Abaa sanoo.

Jopa 20 tapettua norsua viikossa

Yli puolet Afrikan metsänorsuista, arviolta noin 80 000, elää Gabonissa. Niitä uhkaava salametsästys on lisääntynyt merkittävästi lähivuosina.

Alle kymmenessä vuodessa syöksyhampaita himoavat salametsästäjät ovat tappaneet arviolta 11 000 norsua yksin Minkeben kansallispuistossa, missä salametsästys on Gabonin laajinta.

Riippumattoman Conservation Justice -järjestön arvion mukaan alueelta salakuljetetaan viikossa 150–200 kiloa norsunluuta. Tällaista kilomäärää varten on tapettava 15–20 elefanttia.

Pinta-alaltaan Minkebe vastaa Belgiaa. Puisto on niin sankkojen trooppisten metsien peitossa, ettei alueen valvominen ilmasta ole mahdollista. Siksi puistossa partioi noin sata ekovartijaa. Minkeben lisäksi saman joukon vastuulla ovat myös Ivindon ja Mwagnan kansallispuistot.

Erittäin vaikeakulkuisessa maastossa jalkapatikalla tai venein liikkuvilla vartijoilla on mukanaan poliisi- tai sotilassaattajia, mutta ryhmät jäävät silti usein alakynteen kohdatessaan rynnäkkökiväärein aseistautuneita salametsästäjäjoukkoja.

Joulukuussa yksi vartija haavoittui yhteenotossa Kamerunista Gabonin puolelle saapuneiden salametsästäjien kanssa.

”Rangaistukset eivät pelota”

Tällä hetkellä maksimirangaistus salametsästyksestä on Gabonissa kuusi kuukautta vankeutta. Maan syyttäjien ja tuomioita kärsineiden rikollisten mukaan rangaistukset ovat liian lieviä.

Lyhyt vankilatuomio ei ikinä pelota salametsästäjiä, kun norsunluusta maksetaan 80 000 CFA-frangia (122 euroa) kilolta, sanoo uutistoimisto AFP:lle puhunut kahdesti tuomittu salametsästäjä.

Omien sanojensa mukaan salametsästyksen taakseen jättänyt lähde kertoo AFP:lle, että noin puolet norsunluusta myydään Kiinaan. Kysyntää on kuitenkin paitsi muualla Aasiassa, myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Gabonin presidentti Ali Bongo Ondimba on ainakin luvannut puuttua kovalla kädellä luonnonpuistoissa rehottavaan salametsästykseen. Aihe on maan johdolle tärkeä, sillä luonnonpuistojen toivotaan tuovan maahan tuloja turismin muodossa.

Lähde: Gabonin norsunsuojelijoiden työ käy yhä vaarallisemmaksi – Ulkomaat – Savon Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.