Susi juoksenteli Kiuruveden keskustassa

Vauhkoontunut susi oli juoksennellut tiistaina Kiuruveden kaupungin keskustassa, kertoo Iisalmen Sanomat.

Lehden mukaan susi oli käväisyt myös Nivan alakoulun pihalla. Pihalla ei kuitenkaan ollut tuolloin ollut lapsia. Lumijälkien perusteella suurriistavirka-avun edustajat ja poliisi ovat vakuuttuneita siitä, että kyseessä on ollut nimenomaan susi.

Suden jäljet olivat tiettävästi johtaneet Kiuruvedeltä 30 kilometrin päähän Vieremän Salahmille. Sitä oli jahdattu poliisin johdolla keskiviikkona, mutta tuloksetta.

Suomen riistakeskus on myöntänyt 46 poikkeuslupaa susien kaatamiseen, joista seitsemän on kohdistettu Pohjois-Savoon.

Poikkeusluvat on myönnetty vahvistetun susikannan hoitosuunnitelman ja maa- ja metsätalousministeriön antaman asetuksen nojalla.

Pohjois-Savoon myönnetyt luvat sijoittuvat pääosin Kiuruveden, Vieremän, Sonkajärven, Rautavaaran ja Varpaisjärven alueilla eläviin laumoihin tai vahinkoa aiheuttavien susien elinalueille.

Suden metsästys alkaa 23. tammikuuta, ja poikkeusluvat ovat voimassa 21. helmikuuta saakka.

Viime talvena Pohjois-Savossa kaadettiin kannanhoidollisilla poikkeusluvilla kaksi nuorta urossutta.

Sudet ovat aiheuttaneet Ylä-Savossa koiravahinkoja. Riistavahinkorekisteriin kirjattiin vuonna 2014 kymmenen koiravahinkoa, joiden taloudelliseksi haitaksi arvioitiin noin 38 700 euroa. Tänä vuonna seitsemän koiravahingon arvoksi on määritetty 25 800 euroa.

Suomessa on Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan 220–245 sutta. Itä-Suomen kannanhoitoalueella on tänä vuonna syntynyt arvioiden mukaan 21–23 pentuetta. Naaras synnyttää tavallisimmin kolmesta kuuteen pentua, mutta susi voi saada yli kymmenenkin poikasta.

Pentujen kuolleisuus on korkea, sillä jopa puolet ”lapsukaisista” voivat menehtyä loisiin, sairauksiin tai ravinnon puutteeseen.

Kahdessa Pohjois-Savon laumassa on havaintoja kahdeksasta tai sitä suuremmasta susimäärästä.

Pohjois-Savossa on Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan neljä laumaa.

Lähde: Susi juoksenteli Kiuruveden keskustassa – Kotimaa – Savon Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.