Poliisi: Susien suojelijoiden painostaminen on harvinaista

Rikosilmoitusten tekijät ovat pääsääntöisesti metsästäjiä.

Kaikista sudenmetsästyksen poikkeusluvista valitettiin luonnonsuojelujärjestöjen puolesta (MT 14.1). Valituksien laatijat herättivät kysymyksiä, sillä vaikka yhdistykset oli rekisteröity paikallisiksi valitusalueille, niitä perustaneet henkilöt eivät asu paikkakunnalla.

Luonnonsuojelujärjestöt selittivät yhdistysrekisteriä paikkakuntalaisten tuntemalla pelolla.

Esimerkkinä oli Luonnonsuojeluliitto Tapiolan Kuhmoon perustama piiri. LSL Tapiolan puheenjohtaja korosti, että tavoitteena on suojella paikallisia luonnonsuojelijoita, jotka voivat muuten johtua painostuksen kohteeksi.

Rikosylikonstaapeli Teppo Kemppainen Kuhmon poliisista kertoi MT:lle perjantaina luonnonsuojelijoiden painostuksen kuulostavan vieraalta.

”Alueella on suden suhteen molempia mielipiteitä: toiset haluavat suojella susia ja toisille ne aiheuttavat turvattomuuden tunteita”, Kemppainen kuvailee.

”Painostuksen tiimoilta ei ole tullut rikosilmoituksia eikä yhteydenottoja.”

Rikosylikomisario Arto Tuomela valtakunnallisesta PTR- rikostiedustelukeskuksesta tutki asiaa MT:n pyynnöstä koko Suomen osalta.

”Poliisin tilastotietojärjestelmän mukaan susikeskusteltuun liittyvä uhkailu ei näytä olevan mikään laaja ilmiö tai asia, eikä sellainen asia joka olisi jotenkin noussut esiin esimerkiksi tilannekuvaraportoinnissa”, Tuomela kertoo.

”Kirjatut tapaukset näyttävät tilastojen valossa olevan hyvin yksittäisiä ja määrällisesti niitä on vähän.”

Poliisiasiain tietojärjestelmään on kirjattu viimeisen vuoden aikana noin puolenkymmentä rikosilmoitusta tai tutkintailmoitusta, jotka voidaan yhdistää metsästykseen ja susikeskusteluun.

Rikosnimikkeinä ilmoituksia kirjatessa on käytetty muun muassa perätöntä ilmiantoa, laitonta uhkausta, kunnianloukkausta ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä.

”Ilmoituksen tekijät ovat pääsääntöisesti ilmeisemmin metsästäjiä, mutta myös susikeskustelujen toiselta osapuolelta löytyy tilastoista yksittäinen ilmoitus”, Tuomela kertoo.

PTR-rikostiedustelu- ja analyysikeskus on poliisin, rajavartiolaitoksen ja tullin perustama yksikkö, joka keskittyy vakavan järjestäytyneen, ammattimaisen ja kansainvälisen rikollisuuden seuraamiseen ja paljastamiseen.

Tampereen yliopiston tutkija pitää kärjistyneiden asenteiden vaikutusta susikeskusteluun hyvin kielteisenä.

Lähde: Poliisi: Susien suojelijoiden painostaminen on harvinaista – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.